Властта пак отстъпи! Владислав Горанов отменя наредбата за касовите апарати за още 6 месеца

Влизането в сила на Наредбата Н-18 за касовите апарати ще бъде отложена с още шест месеца. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след среща с туристическия бранш, който бяха обявили, че утре излизат на протест заради промените.

Промяната на позицията се случва само часове след като премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов бяха категорични, че отлагане няма да има. Преди три дни позицията на НАП също беше, че повече отлагания няма да има.

 

„Ако изтеглим наредбата, ще кажете, че държавата не изпълнява функциите си“, заяви днес по време на среща с бизнеса  Борисов. 

„Ако се отмени наредба Н-18, ще критикуват, че няма държава, аргументира се той. Позицията му бе подкрепана от финансовия министър Владислав Горанов, който не вижда причина наредбата Н-18 да бъде отлагана отново и не приема аргументите на бранша, че чрез наредбата могат да се повишат цените. 

И само няколко часа по-късно властта се извъртя на 180 градуса. Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира, стана ясно от новото изявление на Горанов.

В кратки срокове, през следващите седмици, ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка.

Горанов обясни, че пред бизнеса е изложил аргументи, че няма връзка между двете теми, но тази мярка много остро се поставя като проблем от страна на ресторантьорския и хотелиерския бранш и ще се дискутира какво да се направи, с цел да няма подозрения за своеволия от конкретни служители на приходната администрация.

Пред министъра бизнесът постави част от вижданията си за прилагането на Наредбата, а не толкова аргументи против нейното съществуване. Министър Горанов каза още, че и двете страни са се обединили около философията на Наредбата и че фундаментът, заложен в нея от средата на 2018 г., няма нужда да бъде променян.

Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, според прецентъра на финансовото министерство, подчерта, че днешната среща е била в духа на конструктивния диалог, както и че министър Горанов е останал отворен за разговори по останалите искания на бранша, представени в тяхната декларация, която са изпратили в МФ. Тя уточни, че за диференцираната ставка на ДДС, за която настояват, финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап. Вени Петрова призова структурите на организацията, която представлява, утре да не реализират планирания протест, като оцени постигнато на срещата като достатъчно на този етап от диалога, и се надява след три месеца, когато престои нова среща с министъра, да има още по-голям напредък.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, изрази своята удовлетвореност от срещата и съобщи, че през предстоящите три месеца, в които ще се правят работни срещи с НАП, на тях ще има и представители на малкия и средния бизнес, които са извън сектора на хотелиерството и ресторантьорството, като се надява в резултат на това след 6 месеца да има една работеща Наредба Н-18.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар