Властта: Всички екипи са на линия, пътната обстановка е тежка, най-вече в областите Видин и Монтана

Всички опорни пунктове са снабдени с необходимите материали и съм разпоредил да започнат обработки против заледяване по високите места и проходите. Това каза председателят управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Георги Терзийски на брифинг в Националния център за пътна безопасност“ относно влошаващата се метеорологична обстановка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

Инж. Терзийски допълни, че в момента обстановката в прохода Петрохан е усложнена и той е затворен за почистване от сняг и паднали дървета и клони.

„Всички служители на горската администрация, на АПИ и МВР са на терен и работят много усилено, но снеговалежът се засилва и ще анализираме възможността да бъде отворен проходът през утрешния ден“, заяви той.

„В момента екипите са на терен, особено в Северозападна България. 251 машини работят в момента. Има готовност за включване на още машини“, отбеляза инж. Георги Терзийски.

 

„Имаме информация за частични свличания на земни маси в Искърското дефиле и в района на Монтана, но те се отстраняват своевременно, без да бъдат затваряни пътни артерии“, каза още Георги Терзийски.

„Но в зависимост от обстановката, ако бъде усложнена, нека и водачите да знаят, че може временно да бъдат затваряни пътища за почистване, да бъдат търпеливи и най-вече – да тръгват на път с оборидвани автомобили“, каза още Георги Терзийски.

Той посочи също, че в момента пътят за Рилския манастир е затворен за всички МПС.

Всички екипи на „Пътна полиция, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ са на линия. Към настоящия момент пътната обстановка е тежка най-вече в Северозападна България, на територията на областите Видин и Монтана. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

„Работим заедно всички, за отстраняването на тази тежка пътна обстановка“, посочи още министър Терзийски.

„Използвам възможността да призова всички водачи на моторни превозни средства, леки и тежки, да бъдат особено внимателни, тъй като прогнозата е, че валежите ще продължат до сряда – четвъртък, а след това се очаква рязко падане на температурите, при които ще имаме още по-тежка пътна обстановка“, заяви той.

Христо Терзийски посочи още през днешния за щастие има само една по-тежка катастрофа с един ранен. Той допълни, че това е един добър показател.

Министър Терзийски съобщи също, че тази нощ на работа ще бъдат около 430 патрула на „Охранителна полиция“ и „Пътна полиция“, които ще се движат с включени светлинни сигнали, за да обозначават местата, където има опасност за пътното движение.

 

Трябва да се пазим един друг и да бъдем толерантни на пътя, каза още министър Христо Терзийски.

Той призова водачите на моторни превозни средства да тръгват на път с хубави зимни гуми, шофьорите и пътниците да бъдат обезопасени с колани и течността за почистване на стъклата да бъде незамръзваща.

„Най-важното, което искам да отбележа, това е, може би, да пазим пешеходците. Много рано се стъмва, ходят с тъмни облекла“, заяви той. Министър Терзийски апелира също пешеходците и велосипедистите в тъмната част от денонощието да бъдат облечени със светли дрехи, а ако имат възможност – и със светлоотразителни облекла. 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар