Владо Бучковски: Опозицията и бившите служби в Скопие направиха отношението към България ненормално

Силната опозиция и бившите служби в Република Северна Македония направиха атмосферата и отношението към България ненормално. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Владо Бучковски, министър-председател на Македония от декември 2004 г. до август 2006 г.

Той коментира и желанието на германския канцлер Ангела Меркел за разрешаване на противоречията на двете страни по пътя на Скопие към Европейския съюз. Според него балканците не разсъждаваме като германците и трудно ще се постигне съгласие. Стъпките за сближаване между двете страни трябва да се основават на гаранции, категоричен бе Бучковски, който е и бивш лидер на СДСМ, която днес се оглавява от Зоран Заев.

„Това започва да идва в повече. Трябва да има гаранция от наша страна. Вие имате декларацията в Парламента, имате изявите на вашия президент и всекидневни изяви на представители на опозицията, които поддържат властта. Днес прочетох и съобщението на БАН, която ще поддържа позицията на България за Северна Македония и неотклонно ще отстоява историческата истина за миналото. А ние с устни хипотези се опитваме да омекотим тази позиция. До следващата седмица – 17-и ноември – едва ли ще се реши проблемът. Може би ще трябва допълнителен период. Идеята на Екатерина Захариева е добра. Трябва ни нещо, с което да се върне духът на приятелство и добросъседство“, препоръча бившият министър-председател на Македония.

Владо Бучковски бе категоричен, че мнозинството граждани и интелектуалци мислят без злоба по въпросите между България и Република Северна Македония, но младите и неособено интелигентните се водят от езика на омразата. Срещу този език трябва да се борим, призова политикът.

България и Република Северна Македония трябва да са пример за Западните Балкани. България е най-добрият съюзник на Македония, каза още Бучковски и припомни, че страната ни първа е признала независимостта й. Всеки трябва да даде приноса си на взаимно почитане, трябва да се мисли за бъдещите поколения, каза още той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар