Владислав Горанов за хакерската атака срещу НАП: Да не героизираме едно престъпление

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че изтеклите данни от НАП не могат да навредят на българските граждани. ЕГН-то, дори да бъде обвързано с името, не предполага възможността да се извърши манипулация, без да се наруши друг закон, каза Горанов в „Панорама“ по БНТ.

Той коментира, че кризи от подобен тип стават, а предизвикателството е да се намери баланс между отвореността на системите, достъпност от гражданите, и това да бъдат максимално добре защитени, за да не се случват зловредни прониквания.

Допреди приемането на GDPR ЕГН-ата не бяха защитени, кризи от подобен тип е имало в много други държави и ще има, коментира той.

Според Горанов по-важният разговор е какво ще направим оттук-нататък. Той изрази увереност, че информационната обезпеченост на НАП е една от най-добрите. Най-лесно е да уволним 3-4 от оскъдния брой IT специалисти, но това няма да даде отговор на проблема. Скоро разбрах, че да направиш такава беля, на практика е ненаказуемо, коментира финансовият министър и изрази притеснение да не се стигне до героизиране на едно престъпление.

Владислав Горанов каза, че данните не могат да доведат до констистентен анализ, който да навреди на хората.

По думите му колкото повече се опитваме да електронизираме администрацията, толкова повече възможностите за неправомерни действия ще нарастват.

Финансовият министър каза, че доброто фискално изпълнение позволява да връщаме обратно инвестициите, които други правят за колективната отбрана. Важното за мен в покупката на нови самолети беше „нови“ и НАТО, допълни Горанов.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар