Владислав Горанов: Доходите у нас са нараснали с 12% през 2019 г.

За поредна година бяха отпуснати средста за реализирането на големи инфраструктруни проекти, в това число и за изграждане на нови участъци от АМ “Хемус“, както и за АМ “Тракия“. Това заяви министър Владислав Горанов по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси, предаде репортер на Novini.bg

,,Друг акцент са отбранителните способности – големия дебат за изминалата година беше проектът за придобиване на нов многоцелеви изтребител за нуждите на Българската армия. Разходите за отбраната и сигурността на касова основа за 2019 г. са в размер на 5,5 на сто от БВП“, сподели още той.

,,Здравеопазването от своя страна достигна разходи от 4,5 процента от прогнозния брутен вътрешен продукт“, допълни финансовият министър.

Горанов отчете, че през последните години международнте икономически отношения са изключително турболентни и има сериозни предизвикателства върху икономиката. Той отбеляза, че има свиване на външната търговия, но все изрази мнението, че българската икономика се е движила добре през 2019 г.

,,Ръстът на БВП е бил 3,7 на сто. 12 процента е било нарастването на доходите. Динамиката е добра“, отчете още финансовият министър.

,,Имаме и положителна динамика по отношение на кредитирането. Не отчетохме свиване на износа. Знаете, че сме страната с една от ниските задлъжнялости“, припомни министър Горанов.

Относно наредба Н-18 Горанов коментира, че идеята е да се вкара нова логика по отношение на начина на отчитане на приходите. Призна, че все още има опасения при малкия и средния бизнес заради засиления контрол, но увери, че ще продължават срещите с отделните браншови организации, за да се премахнат всички неясноти.

По думите му сегашният софтуер не дава гаранции, че приходите се отчитат коректно, въпреки че голяма част от бизнеса все пак е изпълнил новата наредба.

Твоят коментар