Владимир Чуков: Франция няма действащ антитерористичен закон

„Днес е много черен ден за Франция. Терористични актове имаше и в Лион, и в Авиньон, освен в Ница и във френското консулство в Джеда, Саудитска арабия. Страх ме е дали да употребя думата интифада“, коментира пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков. Франция повиши нивото на готовност за цялата си територия до най-високото равнище след нападението с нож в град Ница.

Според него се случва нещо безпрецедентно:

„Не си спомням друга европейска държава, на територията на която да е имало четири атентата по едно и също време. Очевидно няма как това да е несинхронизирано и случайно. Тези мрежи, за които говорим след атентата в „Шарли ебдо“ през 2012 година, не само не са разбити, но съществуват и днес“.

По думите му френските власти трябва да направят много внимателен анализ:

„Франция трябва много ясно да си даде отговор на въпроса за правата на човека и националната сигурност. Да се направи много ясен баланс докъде се простират правата на човека. Защото Франция до този момент няма действащ антитерористичен закон. Въпреки, че ООН даде препоръки на всички страни членки да приемат такъв закон. 2016-а година България прие такъв закон. Във Франция действат 6 административни акта“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар