Владимир Путин към Шарл Мишел: Оставаме значими партньори, но отношенията са незадоволителни

Руският президент Владимир Путин и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел са обсъдили по телефона ситуацията с пандемията и други международни теми. Били са коментирани, наред с други неща, перспективите за сертифициране в Европейския съюз на руската ваксина „Спутник V“, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от TACC и Агенция „Фокус“.

„Бяха засегнати въпросите за борбатa с разпространението на коронавируснатa инфекция, включително перспективите за сертифициране в ЕС на руската ваксина „Спутник V“и осигуряването на условия за взаимни пътувания на граждани, при спазване на противоепидемичните ограничения“, се казва в изявлението .

Путин отбеляза, че Руската федерация и Европейският съюз остават значими партньори един за друг, но настоящото състояние на връзките им не може да се счита за задоволително, заяви Кремъл. Отбелязва се, че в разговора Путин и Мишел са разгледали задълбочено въпросите за отношенията между Русия и Европейския съюз, „както и редица належащи международни проблеми“.

„Както подчерта Владимир Путин, въпреки че Русия и Европейският съюз остават много важни партньори един за друг в областта на търговията и инвестициите, въпреки това, настоящото състояние на отношенията между Русия и ЕС не може да се счита за задоволително“, заяви Кремъл.

Путин смята, че санкционният натиск на ЕС върху Беларус е контрапродуктивен и е обърнал внимание на това в разговора си с Мишел.

„Във връзка с допълнителните мерки за санкционен натиск върху Беларус, предприети от Европейския съюз, Владимир Путин подчерта контрапродуктивността на този подход, както и всякакви опити за намеса във вътрешните работи на тази суверенна държава като цяло,“ се казва в изявлението за разговора на руския лидер с председателя на Европейския съвет.

„Обсъдена беше настоящата ситуация около Нагорни Карабах, като се вземе предвид значението на по-нататъшното последователно прилагане на изявленията на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 г. и 11 януари 2021 г.“, се казва в съобщението на Кремъл .

Пресслужбата на руския президент добави, че „по време на обмена на мнения относно кризата в Украйна и от двете страни е било заявено, че пакетът от мерки, приети в Минск през 2015 г. остава безспорната основа за уреждане (на този конфликт)“.

Русия може да играе важна роля в разрешаването на кризата в Беларус, е казал Шарл Мишел, според изявление, разпространено в Брюксел в понеделник след разговора и цитирано от TACC.

„Председателят на Европейския съвет потвърди оценката на ЕС за принудителното приземяване на полета на Ryanair от беларуските власти и информира за санкциите, наложени от ЕС след инцидента“, се казва в изявлението.

„Председателят Мишел подчерта важността беларуските власти да освободят политическите затворници, да прекратят репресиите и насилието и да започнат приобщаващ национален диалог. Русия може да играе важна роля в подкрепа на мирното уреждане на кризата,“ се кана оше в документа.

Влошаването на отношенията между Русия и Европейския съюз не отговаря на интересите на нито една от страните, се казва в изявлението. Както се отбелязва в него, Мишел в разговор с Путин е „предал позицията на Европейския съвет относно отношенията между ЕС и Русия“ и е припомнил, че по време на майските дискусии лидерите на страните от ЕС за пореден път са осъдили действията на Русия, които Европейският съюз счита за неприемливи. „Отношенията между ЕС и Русия са на ниско ниво. Това положение или по-нататъшното му влошаване не отговарят на интересите на нито една от страните“, се казва в съобщението.

Ръководителят на Европейския съвет също е „потвърдил непоклатимата подкрепа на ЕС за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и е подчертал дела на отговорността на Русия за пълното прилагане на споразуменията от Минск“.

Лидерите са обменили мнения и за Либия, арменско-азербайджанския конфликт и други глобални проблеми, се казва в изявление на Европейския съвет.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар