Владимир Каролев: Инвестицията на Майкрософт от $1 милиард в Гърция е огромен неуспех за България

Владимир Каролев,

Фейсбук

Инвестицията на Майкрософт от $1 милиард за облачни технологии, обучения и дейта център в Гърция е по-голям и по-скъп неуспех за България от изпуснатия завод на Фолксваген.

 

Когато се състезавахме срещу Турция за фабриката, знаехме, че Ердоган ни превъзхожда по вътрешен пазар, опит, умения, възможности за държавна помощ и политическа тежест.

 

Гигантски регионален дейта център в Гърция, обаче, е технически кошмар на ръба на абсурда – температурите през лятото в Гърция от близо 50 градуса на открито могат да стопят кабел, разходите за охлаждане ще са гигантски, ИТ инфраструктурата им като цяло е 20 години зад нашата, енергийната – 10 зад нас, а работната им ръка в ICT сферата със сигурност не може да се мери с българската.

 

И въпреки това Майкрософт отиват там за регионален хъб, а не в България (Румъния засега не играе в тези раздавания, друг път ще обяснявам защо). Възможните причини са малко и всичките са много нелицеприятни.

За наше нещастие, при аутомотив заводите стига да измислим как да дадем държавна помощ около 50% от инвестициите в материални активи – ще стане, тук облаците в малки пазари като Югоизточна Европа са на огромен регионален принцип. И е много възможно второ голямо раздаване да няма, особено с американски компании.

 

За наше още по-голямо нещастие, такива центрове привличат по естествен начин предприемачите в софтуерни технологии, за които да са близо до голяма облачна инфраструктура става все по-важно.

 

В обозримо бъдеще видео игрите, бизнес софтуера, софтуера за автономно движение и т.н. ще са изцяло облачни и няма да сваляме нищо на устройствата.

 

Та всеки предприемач ще се навърта около подобни хъбове. Т.е. ако гърците не си издънят тази инвестиция е възможно да има постепенен, незабележим, но устойчив предприемачески отлив в следващите десетилетия от нас в посока юг.

Та стискаме палци България да преговаря успешно я с Фейсбук, я с Гугъл, я с Equinix за нещо подобно голямо у нас и просто да не знаем. А дано. Ама надали.

Иначе, в България днес се върви към вдигане на максималните осигурителни прагове, т.е. 2-3% намаление на заплатите на заетите в ИТ сферата.

 

Явно нашите политици вече осигуриха топ техническо образование, гигантски дейта центрове, първокласни капиталови пазари и рискови фондове за IT предприемачи и сериозни научни разработки, та преминават към намаление на заплатите на IT-тата, за да проявят благодарност и солидарност…

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар