„Взгляд“: САЩ не виждат разликата между Прибалтика и Крим

Крим рано или късно ще се върне в Украйна, точно както стана с възстановяването на независимостта на балтийските страни, заяви специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър. Такива думи най-добре характеризират неразбирането на американците както на руската политика, така и на руската история. И това ги лишава от способността им за стратегическо прогнозиране, коментира руският вестник „Взгляд“ в материал, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

„Санкциите срещу Крим ще останат, докато Русия продължава да окупира Крим“, заяви в интервю за украинския телевизионен канал „1+1“ Кърт Волкър, специален представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна. Съединените щати никога няма да признаят Крим за руски и ще работят съвместно с Европейския съюз, така че санкциите да останат в сила, „докато полуостровът не бъде напълно деокупиран“, заяви Волкър.
Непризнаването на Крим като част от Русия в крайна сметка ще доведе до връщането му в Украйна, отбеляза американският дипломат, утвърдително отговаряйки на въпроса дали вярва, че Крим ще се върне в състава на Украйна:

„Да, да, вярвам. Видяхме как това се случи с балтийските страни. Съветският съюз възвърна независимостта им след 40 години окупация. Западът, Съединените щати и други страни поддържаха твърда линия и не признаваха насилственото включване на тези страни в Съветския съюз. Имаме и много твърда позиция по отношение на Крим – няма да сме съгласни с руската анексия на Крим. Във връзка с това миналата година имаше изявление на Майк Помпео. Същата позиция има и ЕС. Много е важно да сме заели правилната позиция и да не се примирим с това. Защото времето променя всичко и мисля, че един ден Крим ще се върне в Украйна. “

Когато Волкър беше помолен да изясни дали това ще се случи скоро, той каза, че не може да си представи колко време ще отнеме: „Основното е, че сме заели правилната позиция и се придържаме към нея.“

Ясно е, че Волкър изразява мнението на по-голямата част от американските политици, въпреки факта, че президентът Тръмп често говори за съвсем различни неща. Крим не е сериозна спънка за Тръмп, например той многократно предлага да върне Русия в Г-8, докато привържениците на санкциите настояват, че това е невъзможно, докато „Русия окупира Крим“. Същият Волкър, дори след последните изявления на Тръмп, предложи Русия да върне Крим в Украйна в замяна на завръщането на страната в Г7.

В същото време Тръмп е президент на САЩ, а Волкър е обикновен служител на Държавния департамент. Но позицията му и неговите аргументи са интересни от гледна точка на разбирането на възгледите на американския елит, неговите идеи за Русия и политиките, които САЩ трябва да спазват по отношение на страната.

Следователно сравнението на Крим с балтийските държави не е случайно, а напълно типично за средностатистически американски дипломат.

САЩ наистина не признаха влизането на балтийските държави в СССР през 1940 г., дори „правителствата“ в изгнание на Литва, Латвия и Естония живееха в Америка, имаше и техни „посолства“. Ясно е, че САЩ не са въвели никакви санкции срещу СССР за балтийските държави. И с подписването на Хелзинкския акт на Конференцията за сътрудничество и сигурност в Европа през 1975 г. Америка всъщност призна тогавашните граници на СССР. Прибалтийските държави напуснаха СССР в резултат на разпада на Съветския съюз, а не заради американската подкрепа за идеята за независимост на трите републики. Но Волкър казва, че „СССР върна независимостта им след 40 години окупация“ – ясно е, че това е по-удобно. Но в действителност нямаше нито окупация, нито връщане на независимостта.

Отначало, през 1940 г., СССР си върна това, което поне два века е част от Русия – дори при Петър Велики балтийските държави са изкупени от шведите, да не говорим за факта, че част от балтийските земи са били част от Русия много преди това. Прибалтийските републики придобиват независимост през 1920 г. след разпадането на Руската империя и гражданската война в Русия. Две от тях никога не са били независими държави в историята и само Литва имаше славен, но отдавна изживяван опит на независимо съществуване.

През 1940 г. присъединяването към СССР, разбира се, не беше напълно доброволно, но в същото време разчиташе на значителна част от местните жители, които бяха просъветски и прокомунистически. Да, и Прибалтика тогава имаше малък избор – да бъде немска или да се върне в Русия.

През 1991 г. СССР не върна независимост на балтийските републики, въпреки че настроението за раздяла беше силно и в трите републики, но то беше такова в резултат от кризата, в която СССР влезе в процеса на реформите на Горбачов и те се отделиха. А самодекларираната независимост не беше призната нито от Москва, нито от САЩ, които не искаха да се карат със СССР за три малки републики. Ако СССР не се беше разпаднал, тогава нямаше да има независима Прибалтика.

Така че паралелите с Крим са неподходящи дори по тази причина. Крим може да се върне към Украйна само в случай на крах на Русия. И не само разпад на Русия, но и запазване в същото време на независима Украйна. Но дори откровено русофобските анализатори на ЦРУ вече не разглеждат такъв сценарий. Разбира се, всичко в живота е възможно – но в обозрима историческа перспектива шансовете за разпад на САЩ изглеждат много по-големи.

И най-важното – Крим, подобно на Украйна, е част от руския свят, руската цивилизация, руските исторически земи. Опит за откъсване на Украйна от Русия, както и създаване на антируска мостова граница от нея, заедно с интеграцията й в НАТО и Европейския съюз, неизбежно ще се провали.

В един момент президентът на САЩ – Тръмп или вече неговият наследник – просто ще затвори темата за Крим, за да възстанови отношенията с Русия. Дали това ще стане чрез официално признаване на Крим като руски или не, е маловажно – основното е, че темата за връщането на Крим в Украйна ще отпадне дори от реториката на американските дипломати.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар