„Взгляд“: Минск шантажира Москва с възможността да предаде арестуваните руснаци на Украйна

Руснаците, арестувани в Беларус по подозрение за тероризъм, могат да бъдат изправени пред нещо по-лошо от 20 години затвор. Украйна възнамерява да поиска от Минск екстрадицията на „бойците“, които се считат за украински граждани от Киев. Междувременно Минск намира нови източници на „руска намеса“, говорейки за диверсанти от Псков. Ще предаде ли Лукашенко руснаците, воювали в Донбас, на Украйна и какъв ще бъде отговорът на Москва, коментира руският вестник “Взгляд“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Беларуските власти идентифицираха източниците на външната – по-точно руската заплаха. В четвъртък държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Андрей Равков говори на спешно свикано заседание на републиканската Централна избирателна комисия (с участието на всички регистрирани кандидати за президент) и заяви: „Две групи“ са подготвени близо до Псков и Невел, които е трябвало да бъдат прехвърлени в републиката, за да „направят революция“.

Невел е регионален център в южната част на Псковска област, практически на границата с Витебска област в Беларус (разстоянието до най-близкия белоруски град Езерище е малко над 20 километра). Всъщност от Псков до границата с най-близкия беларуски регион – Полоцка област има повече от 200 км.

Пуликуването на „зловещи планове“ за изпращане на руски „групировки“ от Псков стана на фона на бързо разгръщаща се история с ареста в Минск на група руснаци – срещу които е образувано наказателно дело за подготовка на терористични актове в Беларус. Припомняме, в сряда в Беларус бяха задържани 33 граждани на Русия, 32 души от които, както се твърди, са бойци на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“. Беларуската страна подозира, че те са планирали да дестабилизират ситуацията в републиката. Задържаните, отново според Равков, са започнали да дават показания.

„Изявлението за подготовката на бойци край Псков и Невел за трансфер в Беларус е пълна глупост, разбира се. Там няма никой, така както никой не е планирал намеса във вътрешните работи на Беларус “, заяви политическият анализатор Марат Баширов в коментар пред вестник „Взгляд“.

Както вестникът „Взгляд“ отбеляза предишния ден, една от правдоподобните версии за появата в Беларус на „руснаци във камуфлажни дрехи“ е, че Минск е използван от ЧВК „Вагнер“ като транзитен пункт за трансфер в други страни – главно африкански.

„Но информация за някои„ групировки в Псковска област “се предава от служителите на реда на Лукашенко, за да може той да я използва за своите политически интереси“, каза Баширов. Версията на разследването всъщност бе оповестена на заседание на беларуската ЦИК, на което бяха призовани кандидатите за президентските избори на 9 август. „Действията на бойците“, разположени в страната, могат да бъдат насочени към масови събития, които се провеждат в навечерието на президентските избори“, заяви кандидатът за президент Андрей Дмитриев пред Равков. Заплахата беше пряко свързана със задържаните руснаци предния ден.

По-рано шефът на Беларуския съвет за сигурност Равков твърдеше, че до двеста „бойци“ може да се намират на територията на Беларус. В същото време беларуската страна активно преувеличава версията за донбаския произход за „бойците на ЧВК “Вагнер”. Един от задържаните бе идентифициран като снайперист от Донбас от медиите Руският писател, бивш опълченец от ДНР Захар Прилепин потвърди факта, че сред задържаните има няколко души, които са се били с него в Донбас.

Както заяви белоруският адвокат Александър Пилченко, задържаните могат да бъдат изправени пред наказание под формата на лишаване от свобода до 20 години в белоруските затвори, съобщава РИА Новости. Но е възможно затворът да се окаже украински.

Ден преди това източник на информационна агенция „Интерфакс“ съобщи, че част от задържаните „бойци“ формално имат две гражданства – руско и украинско. В същото време източникът посочи, че всъщност тези хора са загубили украинското си гражданство, когато са получили руски паспорт. В четвъртък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва не признава украинското гражданство на задържаните в Беларус руски граждани.

Независимо от това, след спешно заседание на Беларуския съвет за сигурност и още по-неотложния призив на посланиците на Русия и в същото време на Украйна към беларуското външно министерство, стана ясно, че съществува риск от екстрадиране на пленените руснаци в Украйна. Нещо повече, в четвъртък Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обяви, че отправя искане до канцеларията на главния прокурор за екстрадиция на задържани в Беларус граждани, сред които, според Киев, има украинци.

Държавната Дума вече призова да се обърне внимание на предстоящото предаване на руските граждани на украинското МВР или СБУ. „Ако Беларус екстрадира задържаните руснаци в Украйна, това ще бъде изключително недружелюбна стъпка към Русия“, заяви Леонид Калашников, ръководител на Комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, пред вестник „Взгляд“. „Надявам се това да не се случи. В Москва трябва да се положат всички усилия, за да бъдат изведени гражданите ни от Минск. Ако имате някакви въпроси към тях, тогава трябва да бъдат разследвани и разпитвани тук, в Русия.“

„Разбира се, необходимо е да предупредим горещите глави, които съществуват във всяка държава. Ако последват този път, е необходимо да се предприемат определени мерки във връзка с подобни действия“, добави Калашников.

Според него Русия няма причина да се опитва да свали настоящия глава на републиката Александър Лукашенко. „Отношенията между нашите страни са обективно добри.

Защо Лукашенко трябва да ни пречи? Защо Русия би го свалила? Не е изгодно за нас. Някои хора биха могли да участват в това, но това изобщо не е необходимо за властите “, обобщи депутатът.

Този, който се възползва от сегашното нажежаване на страстите, е Лукашенко – за да постигне максимално убедителната победа на предстоящите избори, отбеляза политическият анализатор Баширов. Украинската страна също се опитва да обърне тази история в своя полза, добави експертът. Дори скандалния украински сайт „Миротворец“ (който по едно време беше под наблюдението на настоящия заместник-министър на външните работи на Украйна Антон Геращенко), заяви, че към момента на ареста в Минск 24-ма руснаци от 33 вече са в базата данни на сайта.

„Всъщност ресурсът публикува тези данни час след като паспортните данни на руснаците се появиха на уебсайта на беларуската държавна информационна агенция БелТА“, обясни Баширов. „Тоест, наблюдаваме приспособяването на фактите към ситуацията.“

Сега Украйна, разбира се, ще отправи искане за екстрадирането на задържаните руснаци в Киев, прогнозира политологът.

„Но Беларус ще проучи внимателно този вариант, защото това е допълнителен начин за оказване на натиск върху Русия“, каза източникът. – Екстрадицията е възможна само ако е представена ясна доказателствена база и ако тази стъпка е в съответствие с международното право. Засега не наблюдаваме нито първото, нито второто. “

Москва от своя страна полага усилия за изясняване на ситуацията, доколкото е възможно. „Днес нашият посланик общува с Министерството на външните работи и с колегите си в Минск“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него руската страна очаква, че „в резултат на тази комуникация, както и чрез каналите между специалните служби, ще получим изчерпателна информация за случилото се“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар