„Взгляд“: Изгонването на Тръмп от социалните мрежи ще има сериозни последствия за САЩ

Потребителите на интернет се възстановяват от тежък шок. Акаунтите на президента на САЩ във Фейсбук и Туитър са блокирани, което означава, че Доналд Тръмп е лишен от трибуната, от която в продължение на много години облъчва стотици милиони хора по света. Какви последици ще има това решение върху социалните мрежи и вътрешната политика на САЩ, коментира руският вестник “Взгляд“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Ако някой вярва, че отговорът на американските елити на щурма на Капитолия от поддръжниците на Тръмп би бил диалог с тези хора, то той греши. Елитите отговориха не с диалог, а с репресии. И не само в реалния свят (под формата на уволнение от работа на идентифицираните в щурма на Капитолия, както и под формата на заплахи за импийчмънт на Тръмп), но и в дигиталния.

Акаунтите на президента на САЩ, както и на най-изявените му привърженици във Фейсбук, Туитър и Инстаграм са блокирани. Те бяха следвани от приблизително 80 милиона потребители. Социалната мрежа Parler (популярна сред десните хора) вече е премахната от Google Play Store и най-вероятно ще изчезне от AppStore през следващите дни (ако не и часове). Причината е „заплахата за обществената безопасност“ и отказът на ръководството на тази социална мрежа да модерира (чети – цензурира) съдържание.

И проблемът е не само в това, че на американския президент беше забранено да общува в социалните мрежи и да публикува снимки – Тръмп и неговите поддръжници бяха лишени от основен инструмент за комуникация. Всъщност единственият инструмент, достъпен за Тръмп и тръмпистите в среда, в която традиционните американски медии се контролират от либерали и/или системни играчи.

„Чрез Туитър Тръмп определяше информационния дневен ред, диктуваше политическата воля, назначаваше и уволняваше с позор. За милиони негови поддръжници Туитър-а на Тръмп се превърна в рупор на недоволството от Вашингтон. Той даде надежда, че макар да остане неразбран, човек поне може да бъде чут от елитите“, пише Максим Сучков, доцент в МГИМО.

Отгоре на всичко това не е просто инструмент за комуникация, но и метод за самоорганизация. Америка несъмнено ще се сблъска с месеци на сериозна протестна активност – спорове за резултатите от изборите, поредните атаки срещу американските ценности от страна на левицата, отказът им от диалог с десните „бели расисти“ не оставя на последните друг избор, освен да излязат на улицата.

Американските елити, от опита на организираните от тях протести в други страни по света, много добре знаят, че организацията на акциите се извършва именно чрез социалните мрежи (те вече са аналогични на „поща, телеграф и телефон“, които всички съвестни революционери трябва незабавно да превземат). Организация – и след това отразяването (тъй като традиционните медии в Беларус и в САЩ дори не са недружелюбни, а враждебни към протестиращите) и последващо размишление. Като блокират десните лидери в популярните социални мрежи, според тях либералите изолират и разпръскват тези, които искат да протестират.

Извън закона

Освен това собствениците на социални мрежи дори не си правят труда да измислят повече или по-малко достоен мотив за своите действия. Официалните изявления, че туитовете на Тръмп „представляват заплаха за обществената безопасност“ и „пропагандират насилие“, звучат нелепо на фона на това, което другите потребители на тези мрежи публикуват.

„Туитър може да ме забрани за това и аз ще приема моята съдба, но вашето решение да забраните президента Тръмп е сериозна грешка. Аятолах Али Хаменей (духовният лидер на Иран, който не изпитва топли чувства нито към Съединените щати, нито към Израел), може да пише в Туитър, но Тръмп не може. Всъщност това говори много за тези, които управляват Туитър,“ пише сенаторът Линдзи Греъм.

Нежеланието да се притесняват обаче се обяснява много просто. Американски либерали, живеещи съгласно заповедите на атаман Парамонов („имаме свобода на словото и това е моята дума“), които мразят Тръмп и консервативните ценности, аплодират решението на Туитър и Фейсбук като акт на цензура. Противниците все още няма да могат да наказват тези социални мрежи в съда.

Именно в Русия („Мордор“ и „диктатура“) се приема закон, според който интернет гигантите, под заплахата от глоби и блокиране, нямат право да участват в политическа цензура. В Съединените щати има различен закон, според който тези компании не носят отговорност нито за съдържанието, което публикуват, нито за „доброволното си желание“ да премахнат това съдържание от своите платформи. В превод на руски това означава, че те не могат да бъдат съдени за цензура на постовете на Тръмп или за постоянната му забрана.

„Тези компании са единствените в Америка, които не подлежат на юрисдикция за своите действия. И само защото Конгресът им предоставя тази защита“, пише сенаторът Линдзи Греъм. Разбира се, той призовава да се коригира ситуацията и да промени закона, но едва ли ще намери подкрепа в Капитолия. В крайна сметка демократите, собствениците на социални мрежи, медиите са една група либерали, където се покриват единдруг. Защо демократите, заради някои принципи на законност и свобода, трябва да оковават информацията?

Сами се спасяват

Проблемът им е, че отказвайки да оковат крака си, те се застрелват в него. Блокирането на Тръмп и тръмпистите, както и премахването на този сегмент от обществото от световните социални медии, би могло да окаже лоша услуга на либералите.

Първо, актовете на цензура са станали толкова ожесточени, че някои либерали са недоволни от тях. Дори противниците на Тръмп признават, че Марк Зукърбърг и Джак Дорси (собствениците на Фейсбук и Туитър) не са избрани от никого и следователно нямат право да определят кой и какво да каже. Всички разбират, че камбаната за забрана може да забие и за тях. Например, ако доминиращите в Демократическата партия леви радикали погълнат републиканците и започнат война срещу традиционните либерали, които не споделят идеите на левия тоталитаризъм.

Второ, като изгонват тръмпистите от социалните мрежи, а те не могат да ги изгонят напълно от интернет, либералите не само губят милиони потребители. Контролът върху информационното пространство и средствата за комуникация е една от основите на господството на техните ценности. Но сега със собствените си ръце те стимулират недоволните да създават алтернативни социални мрежи или платформи извън техния контрол. Не китайски или руски, а такива, при които лъвският дял от участниците ще бъде от САЩ.

„Това определено трябва да е тласък за появата на нещо ново като алтернатива на Фейсбук и Туитър и други подобни. Нещо трябва да се появи в този странно променящ се свят, така че тези, които не са съгласни с такива промени, да имат възможност да заявят своето несъгласие. Такава Russia Today трябва да се появи, само под формата на социални мрежи “ – обяснява пред вестник „Взгляд“ Наталия Бурлинова, експерт по „меката сила“, президент на руската неправителствена организация „Творческа дипломация“. И така, небезизвестният Parler, въпреки всички санкции, които Гугъл наложи срещу него – вече се попълни с милиони нови потребители.

Всъщност либералните санкции сега спасяват американските десни. След встъпването в длъжност на Байдън, загубата на Сената, предателството на републиканските елити и щурмът на Капитолия, дясното движение беше дезорганизирано и донякъде объркано. Репресиите им дават възможност да се обединят и да докажат, че те не са просто секта, кръстена на един президент, а самата сила, която може да направи Америка отново Америка.

„Блокирането в социалните мрежи ще покаже как съдържанието на тръмпизма е повече от самия Тръмп и изборите през 2020 г. Половината от страната не споделя политиката на Вашингтонския истеблишмънт, медиите и „моралните лидери“ на нацията. Ако поддръжниците на Тръмп (условно) са в състояние да намерят технически възможности за самоорганизация и по-нататъшна защита на своите възгледи, то за Америка не всичко е загубено “, заключава Наталия Бурлинова.

Ако не могат, тогава, както каза един лидер, „горко на победените“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар