„Велико народно въстание IV“ започна в София

Четвърто Велико народно въстание започна днес в София в 17 часа. Протестиращи се събраха в Триъгълника на властта (района между сградите на Народното събрание, Министерския съвет и Президентството).

Основните искания на демонстрантите, които вече 87 дни са по площадите, са оставките на кабинета и главния прокурор, и свикване на предсрочни парламентарни избори.

В района има засилено полицейско присъствие и има организирани контролнопропускателни пунктове, предаде Новини.бг.

Към този момент проявата в центъра на столицата преминава без инциденти.

Първото „Велико народно въстание“ се състоя на 2 септември – денят, в който се откриваше новата пленарна сесия. Хиляди се събраха в Триъгълника на властта още от сутринта. Тогава се стигна и до сблъсъци между протестиращи и полиция. Ескалация на напрежението имаше и в тъмните часове на деня.

На 10 септември имаше „Велико народно въстание 2“, което вече премина без напрежение. Тогава протестиращите отново дойдоха пред Народното събрание. Протестът пък продължи от сутринта до края на деня. Тогава бе разпънат и 50-метров флаг на България.

А на 22 септември – Деня на Независимостта бе Третото Велико народно въстание. Тогава също имаше напрежение в района на бившата сграда на парламента.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар