„Великата Мика“: Доайенът на парламента показа авторитет и чувство за хумор

„Уважаеми дами и господа, днес в деловодството на НС, е внесена оставката на Министерския съвет. Не желая да коментирам, но това или е страх пред народа и пред вас да дойдат тука и да си подадат оставката, или е пренебрежение. Пренебрежение към тази институция, все пак сме парламентарна република!“ Вероятно няма друг случай в най-новата история на България, когато председателстващ Народното събрание коментира по подобен начин действия на правителството.

За всяко нещо, обаче, си има първи път, а „шареният“ 45-ти парламент изглежда съвсем подходящо място за това. Още в първото заседание се появи и подходящият човек – Мика Зайкова от „Има такъв народ“, пишат бТВ и Ladyzone.bg.

Тъй като със своите 79 години тя е най-възрастният народен представител, на нея се падна честта да открие Народното събрание. Във встъпителното си слово и в последвалата го активност като председател тя показа едно по-непринудено, но също така професионално отношение към институцията.

„Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и чувство хумор!“, призова тя от трибуната на парламента. След това не спести непринудените си коментари преди и след изказванията на депутатите.

Присъствието ѝ като председател на 45-ото Народно събрание беше за кратко. За нов председател на Народното събрание бе избрана Ива Митева.

В някои от фразите ѝ обаче имаше повече цвят и настроение, отколкото в сравнително мрачното време навън на датата 15 април. А в социалните мрежи я обявиха за „Великата Мика“.

„Неуморимият ход на времето и датата в моят акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“.

„Дами и господа, ох, закачи ми се за очилата (бел.ред. – маската)… извинявайте, ма тия… така…“

„Злобата не е добър съветник. А глупостта се плаща най-скъпо. Извинявайте за това лирическо отклонение, но просто искам да ви обърна внимание.“

„България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал правилният път към възкресението.“

„Не искам нашите велики артисти, нашите велики културни дейци да протягат ръка за пенсии.“

„Махни си маската“ (към депутатка от „Има такъв народ“).

„Моля, включете интернет платформата за видеоконферентна връзка, която ще осигури пряко и виртуално участие в заседанието на колегите, поставени под задължителна изолация или карантина. Как трябва да се обърна към тях… Не ме чуват ли? Добре. “

„Дами и господа, ох, закачи ми се за очилата (бел.ред. – маската)… извинявайте, ма тия… така…“

„Благодаря Ви, госпожо Атанасова за прóграмната реч, която изнесохте!“

„Злобата не е добър съветник. А глупостта се плаща най-скъпо. Извинявайте за това лирическо отклонение, но просто искам да ви обърна внимание.“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар