Велизар Енчев: С Договора, който подписахме, ние дадохме правото на РСМ да претендира за малцинство

Велизар Енчев

Вече втори час в парламента говорят вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов и оплакват договора за приятелство с Македония.
Договор, който самите те благословиха преди три години и анатемосваха всеки, позволил си да критикува споразумение, признаващо измислената от Белград и сърбите „македонска нация“, написания на сръбска пишеща машина „македонски език“ и сътворената след 1944-а „македонска история“…
Вместо да си посипят главата с пепел, че правителство им капитулира пред македонизма, Захариева и Каракачанов се изживяват като опозиция на собствения си кабинет и търсят индулгенция за политическия си провал.

Подписаният на 1 август 2017 г. Договор за приятелство с Македония е уникален прецедент в международното право. С него страната ни влезе в историята на дипломацията като единствената държава в света, която първо подписва неизгоден за нея договор, а след това започва преговори за съдържанието на документа.

В чл.11, ал 4, на договора четем текст, даващ основание на македонската страна да претендира за нейно малцинство в Пиринска Македония:Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право“.
А с чл.2, ал.2, България обещава подкрепа за членството на Македония в ЕС и НАТО: „Двете Договарящи се страни ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО, съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО“…

Защо днес вицепремиери обвиняват Скопие, че претендира за „македонско малцинство“ у нас, след като самите те одобриха чл. 2 в договора, даващ правото на Македония да претендира за такова малцинство?
Защо двамата се бият в гърдите с наложеното вчера евровето, а пуснаха Македония в НАТО, без тя да е изпълнила дори едно от нашите искания: за българските корени на езика и нацията им, за прекратяване на антибългарската кампания, за ревизия на македонските учебници по история и литература?
Почти цяла година работата на Смесената българо-македонска комисия е в задънена улица, защото македонските историци продължават да присвояват българската история и култура от Средновековието и Възраждането.
Всъщност това се очакваше, след като македонските представители в нея са идеолозите на македонизма, сътворили грамада от фалшификати, по които се учи в училищата и университетите в Република Северна Македония.

За разлика от нас гърците подписаха договор, с който Скопие се отказа от т.нар. антиквизация на своята история и обеща да демонтира паметниците, присвояващи историческото им наследство.
И най-важното – Атина принуди Република Македония да се преименува на „Република Северна Македония“, като отвориха „Кутията на Пандора“ в българо-македонските отношения.

След като вицепремиерът Каракачанов и Захариева говорят за ревизия на договора за приятелство (или за анекс към него), за да се защитят нашите интереси, очевидно на 1 август 2017 година е бил подписан вреден за България договор.  Този договор беше изготвен в българското Външно министерство. 
Изводът се налага сам – отговорните за неговото изготвяне и подписване трябва да понесат отговорност.

Велизар Енчев
Доктор по международно право
Посланик на България в Хърватия (1997-2002)


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар