Велизар Енчев: Защо български дипломати лобират за македонизма?

ЗАЩО БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМАТИ ЛОБИРАТ ЗА МАКЕДОНИЗМА?

   
Велизар ЕНЧЕВ 

 

   „Затварянето на вратата към ЕС за Северна Македония може да постави България в международна изолация. Подобен ход работи изцяло в полза на македонизма и генерира сериозни антибългарски настроения в югозападната ни съседка. Компрометират се собственият ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани към блока“…

 

   Това изявление по БНР не е на македонски, сръбски или гръцки коментатор, а на дипломата от кариерата Любомир Кючуков.

 

    Кое скандалното в позицията на българския дипломат?

    Кючуков или не познава „македонския въпрос“, или съзнателно изопачава добре познатите му факти. 

    Той обаче е длъжен да знае, че България отдавна е в международна изолация по вековния „македонски въпрос“ заради агресивната пропаганда на Скопие както на дипломатическия, така и на научния фронт. Това се видя от декларацията на Европейския парламент за България, в която макар и под черта под черта се легализира ОМО „Илинден“ и „македонското малцинство“ в България, при това със съдействието на български евродепутати. 

     На научния фронт нещата са още по-неприятни за нас. След 30-годишно лобиране в Европа, САЩ, Канада и Австралия Скопие успя да открие катедри по македонистика в много европейски, американски, канадски и австралийски университети. 

    Отдавна не е никаква тайна, че зад дипломатическите и научните удари на скопския македонизъм стои Службата за външно разузнаване на Македония, тясно координираща своята работа с македонското външно министерство.

    Българското разузнаване отдавна е вдигнало бялото знаме, а нашето МВнР спорадично реагира на македонистката експанзия. 

   Тази капитулантска политика започна през 2001 г. В деня, в който НДСВ пое външната ни политика, българските посланици по света бяха инструктирани от МВнР да загърбят откритите въпроси със съседите в името на бъдещото ни членство в НАТО и ЕС. Което означаваше едно – никакво конфронтиране с антибългарската пропаганда на македонските дипломатически мисии.

    Единственият посланик, който не се подчини на тази инструкция, бе моя милост, който продължи успешната си битка с македонизма на хърватска територия. И ако не беше забраната на тогавашния държавен глава, който повече се грижеше са сръбските и македонските интереси, българското посолство в Загреб щеше да започне процедура за редактиране на учебниците по история, в които цар Самуил, Братя Миладинови, Гоце Делчев и цяла плеяда български възрожденци са представени като македонци. 

   Просто хърватите, в лицето на президента Франьо Туджман и кардинал Франьо Кухарич, бяха прозрели, че македонизмът е другото име на сръбския културен империализъм.

 

   И е скандално, че днес български дипломат лобира за македонизма, пак в името на ценности, които обаче не важат за македонската външна политика.

    Връх на непрофесионализма е да твърдиш, че блокиране на членството на Скопие в ЕС ще генерира антибългарски настроения в Северна Македония. Та и децата знаят, че антибългарската кампания там никога не е преставала, а в последните дни тя се пренесе в Берлин. 

 

    Ангела Меркел през ден разговаря с президента Пендаровски и премиера Заев, след което звъни на Борисов, за да го принуди да даде „зелена светлина“ за еврочленството на Скопие.

 

    Според Кючуков българската неотстъпчивост пред македонизма силно компрометирала собственият ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани към блока

    Точно обратното – отстъпим ли сега пред Скопие, както малодушно им осигурихме безусловно членство в НАТО, македонизмът не само ще продължи антибългарската си политика, но тогава ще я води под синия флаг на Евросъюза.

    Впрочем лобистите на Северна Македония в България не трябва ли да декларират конфликт на интереси и да обявят публично дали техните НПО-та не се финансират с европари или с други валути? 

     

                              Велизар Енчев

                              Посланик на България в Хърватия /1997-2002/

   


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар