ВВС на България и Румъния проведоха съвместна тренировка по охрана на въздушното пространство

Военнослужещи от Военновъздушните сили на България и Румъния проведоха днес, 15 септември, съвместна тренировка „Blue Bridge – 2020“, на която бяха отработени процедурите по контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство (Air Policing). В нея участваха екипажи на МиГ-29 и инженерно-технически състав от авиобаза Граф Игнатиево и Базата за командване, управление и наблюдение на българските ВВС, както и екипажи на самолети F-16 и „Спартан“ от състава на румънските Военновъздушни сили, съобщиха от пресцентъра на МО.

В първия етап на съвместната тренировка „самолет-нарушител“ излита и се отклонява от полетния си маршрут в посока границата на България. В ролята на „самолета-нарушител“ беше румънският военно-транспортен самолет „Спартан“ C-27J, който излетя от румънската авиобаза Отопени.

Двойка дежурни F-16 от летище Фетещи на румънските ВВС излетяха със задача „прехват, визуална идентификация и съпровождане на самолета-нарушител до напускане на румънското въздушно пространство“.

През това време двойката дежурни МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили бяха приведени за приемане и предаване на „самолета-нарушител“. Последва процедура, в която той бе принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.

Втората фаза на тренировката включваше аналогична процедура от съвместни действия за принудително кацане на „самолета-нарушител“ на заповядано летище в Румъния.

Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар