Васил Велев: Работодателите трябва да научават веднага за издаден болничен

Глоба и за лекаря, и за пациента при фалшив болничен.

Това искат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Ние не се отказваме от искането си да се върне старото положение, защото откакто болничните се плащат по нов начин – те са нараснали с 56% от 2010 до 2018 г. Болничните дни са скочили от 16 на 24 милиона за същия период. Ако държавата смята, че мерките, които се предлагат, са достатъчни да се ограничат злоупотребите, защо не иска да върне старото положение“, каза председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че от АИКБ настояват да се спазват договорите.

„Тази мярка беше временна – тя трябва да се върне обратно и трябва да бъде съпроводена с мерки за ограничаване на злоупотребите, така че да няма преразход на средствата от НОИ. Ние сме предложили такива мерки. Работодателите и предприятията да научават в момента на издаване на болничния лист за издаването му“, посочи председателят на работодателската организация.

Според заместник-председателя на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов, работодателите трябва веднага да имат информация кой от техните служители е болен.

„Не знам как се установява кой болничен е фалшив, кой – не. Лекарят носи отговорност, когато дава болничен лист, но носи отговорност и когато не дава. Притеснявам се, ако се въведат рестриктивни мерки – в това число глоби, наказания. Ние сме дали идеи как да бъде осъществяван контролът“, коментира той.

Васил Велев отбеляза, че когато се установи даването на фалшив болничен на здрав човек, то трябва да има санкции.

„Трябва този служител или работник, който се е отклонил от работа, с документ с невярно съдържание, да му бъде наложено наказание“, смята той.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар