Васил Велев: НЕК не управлява в полза на българската икономика и на българските граждани

Не са ни известни аргументите за неприемането на оставката на изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в „Здравей, България“ на Нова телевизия. По думите му става дума за лошо управление на НЕК.

Хората, за които работи въпросният изпълнителен директор, са успели да се преборят за неговия пост, каза той. Не знаем в чия полза се управлява НЕК, но очевидно не е в полза на българската икономика и индустрия, не са българските граждани.

Бяха публикувани редица поръчкови статии от един професор, не го знаем по какво е професор, но се обясняваше, че няма нищо необичайно в този търг. Няма друг такъв търг. Той облагодетелства само един единствен играч.

Вчера не приеха оставката, днес има обявен нов търг при същиге условия, заяви той.

Няма промяна в нашата позиция. Не знаем мотивите, с които е отхвърлена тази оставка, каза Велев.

Настояваме да се направи разследване на офертите, няма независим купувач, който би купил такава енергия. Това води до изкривяване на пазара, до скъпа енергия. Енергията не е обикновена стока, затова има правила на ЕС за нея.
Не сме искали среща с министъра, каза Васил Велев.

 

Припомняме, че на свое заседание вчера Съветът на директорите на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД не прие подаденото от Петър Илиев заявление от 19 юни за освобождаването му от длъжност като изпълнителен директор на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД. 

Причина за оставката не беше посочена, но тя дойде в момент, когато НЕК обяви и по-късно спря търг за продажба на електроенергия за 50 млн. лв. при силно ограничаващи условия. Срещу търга се обявиха работодателските организации, изтъквайки, че условията свеждат потенциалните купувачи до един и създават проблем за останалите участници на свободния пазар на ток. Критики към държавната компания изразиха и много търговци на електроенергия.
В съобщението на БЕХ от вчера не се посочват и причини, поради които оставката на Илиев не е приета.

 


Източник: epicenter.bg

Добави коментар какво мислиш по темата!