Валентин Николов: Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ “Белене”

Със стартирането на АЕЦ”Белене” и влизането на НЕК в нея, това ще доведе до положителното развитие на Националната електрическа компания.

Това заяви шефът на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов в предаването “Лице в лице” по БТВ.

По думите му, с много малко се е увеличило потреблението на електроенергия през последните години. Той съобщи че е бил на две конференции в Русия и Абу Даби, и всички работят върху диверсификацията на своята енергетика.

Ядрените централи са беземисионни, единственият замърсител, но с малко, е газът, подчерта той. 

Всяко едно ВЕИ намалява зависимостта от външни източници, които ни предоставят енергийни ресурси, каза Николов. По думите му след 10 – 20 години ще имаме нужа от нова базова мощност.

Има истински инвеститори за АЕЦ “Белене” – едни от най-големите компании, които работят в света, каза той.

Обединените арабски емирства, където петролът им е безплатен, си правят ядрена централа. Те инвестират в нови източници, коментира той.

Николов даде и приемер с Италия, която пък е избрала да няма ядрена централа, но внася голяма част от електроенергията си.

Искаме да дойде завод за автомобили, трябва да имаме предвидимост. Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ „Белене“, защото те държат технологията. Реакторите са български, но технологията е руска, каза Валентин Николов.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар