Валентин Василев: Българската икономика ще бъде ударена тежко, ще има 10% спад на БВП

За съжаление българската икономика ще бъде ударена много по-тежко, отколкото предвижда министър Владислав Горанов и кабинетът. Не 5-6%, а с 10% ще падне Брутният вътрешен продукт. Това заяви Валентин Василев, бивш министър на търговията и туризма.

Бедните икономики ще пострадат най-много. Ние трябва да чакаме големите компании да се възстановят. Няма какво да се надяваме на туризма. Секторът носи приходи с 13% от БВП, но още дори не е тръгнал. Най-големият инвеститор бяха нашите емигранти. Те внасяха 1 млрд. евро на година по банков път, а не знаем още колко са пращали по друг начин. Сега тези хора не само няма да дават пари, а и се записаха в трудовите борси, казва още Василев пред bTV.

Трябва да се пипне разходната част на бюджета, защото минаха 2 месеца, а всички институции работят и получават заплати. Разходите в този сектор трябва да се съкратят с 3,5%“, коментира бившият министър.

 

„С 40-50% туризмът тази година ще е по-слаб, тъй като има страх в чуждестранните туристи от коронавируса. Миналата година например имахме 9 млн. туристи. От Румъния бяха най-много 1,2 млн. души, а от Гърция – 1,1 млн. почиващи. Руснаците са на 8-мо място по посещение на курортите ни, обобщи Валентин Василев.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар