България защити позицията си за присъединяването на Скопие към ЕС

Съветът по общи въпроси на Европейския съюз обсъди разширяването на ЕС и приемането на страните от Западните Балкани. Постоянният представител на България Димитър Цанчев защити позицията на страната ни по отношение на кандидатурата на Република Северна Македония, предаде БНР.

Според него за първи път в историята на разширяването страна-кандидат настоява наравно с държавите-членки сама да определя условията, при които да започне преговорите за присъединяването си.

На днешния Съвет „Общи въпроси“, очевидно визирайки Северна Македония, Цанчев подчерта, че „за първи път страна-кандидат заявява, че иска да стане член на ЕС, но без да се откаже от идеологията от времето на комунизма.“

„За първи път страна кандидат заявява, че не се смята за задължена да изпълнява договорите, които е подписала със страна-член на ЕС. Ако допуснем такова поведение, утре друга държава кандидат може да се заблуди, че ще й бъде позволено да се държи по същия начин“, подчерта Цанчев.

Не така обаче прозвучаха думите на португалския министър по европейските въпроси Ана Паула Закариаш. Тя заяви, че португалското председателство се е опитвало „да натисне“ за започване на преговори за присъединяване едновременно с Албания и Северна Македония и ще продължи да го прави.

„Вчера разговаряхме с представителите и на България и на Северна Македония, които са тук“, допълни тя.

Същевременно върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви след срещата си с премиера на Северна Македония Зоран Заев, че няма подкрепа за разделянето на неговата страна и Албания нито в институциите, нито сред страните-членки.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар