Българите смятат САЩ за по-голяма заплаха от Русия?

Експерти от Атлантическия съвет анализираха настроенията в страните от Централна и Източна Европа по отношение на Русия и САЩ и откриха“тревожна тенденция“. Това се казва в публикацията “Съединените щати и Централна Европа: второ столетие на сътрудничество“, публикувана на сайта на съвета, предаде „Фокус“, цитирайки РИА Новости.

Отбелязва се, че от 2017 година отношението на жителите на централноевропейските страни към НАТО се е подобрило. Подкрепата за Северноатлантическия алианс в Чехия се е увеличила с 27%, в Словакия с 13%, в Румъния и Унгария – с по 7% и в Полша с 6%.

,,Въпреки това, покрай нарастващата подкрепа за НАТО в някои страни от Централна Европа се наблюдава тревожна тенденция – може би поради руската дезинформация – негативно възприемане на САЩ. Въпреки факта, че всички страни в региона са членове на НАТО, 23% смятат САЩ за вероятна заплаха. Още по-лошо е това че в България и Словакия повечето хора смятат, че основната заплаха за техните страни е САЩ, а не Русия“, обясняват авторите на доклада.

В България Русия смятат за заплаха само 7% срещу 25%, които са посочили САЩ. В Словакия 41% от респондентите смятат Съединените щати за заплаха, а Русия – само 26%.

novini.bg

Твоят коментар