Българин разби пазара в САЩ и стана милионер с… ароматизиращи бонбони

Абсолютен хит в САЩ, Великобритания и Германия са… български дезодориращи бонбони. Само за последните 12 месеца, въпреки COVID-19 пандемията и икономическата криза, последвала от затварянето на пазарите заради вируса, родният завод за сладки изкушения в Асеновград бележи завидни печалби от над 70% плюс, в сравнение с предходните години, пише Лупа.бг.

Оказва се, че не традиционният шоколад, вафли или пияни вишни, които страната успешно експортира от десетилетия в Западна Европа, са предизвикали фурор сред жителите на Стария континент, а лакомства с дъх на лавандула и роза.

Още през 2010 г. българският предприемач Венцислав Пейчев „стъпва“ на чуждия пазар със скромни доставки от бонбоните, за които се твърди, че променят мириса на човешката пот, слюнка и дори имат способността да се използват в ароматерапията. Става въпрос за дражета с вкус на лавандула или розово масло, които при сдъвкване, оставят трайна следа и ароматът се „натрупва“ в жлезите, за да отделя човек точно такава течност, вместо воня на вкиснало и мръсно.

Революционната технология се котира изключително високо особено в САЩ и Канада, където цените на бонбоните са впечатляващи. Янките направо са луднали по тях и често на страниците на големите търговски мрежи сладките дражета отсъстват от асортимента заради очаквани доставки. Само 1 пакет от гераниолните лакомства се търгува за 5 долара на места, в зависимост от индивидуалната надценка.

Всъщност Пейчев добива популярност у нас преди години след решението си да възроди легендарните от времето на соца дъвки „Идеал“ и да продължи производството на любимите на поколения деца турски „Турбо“ с емблематичните картинки на коли, които хлапетата колекционираха с особена страст. Факт е обаче, че големият чуждестранен успех идва с дезодориращите бонбони. Трайността на аромата, разбира се, зависи от индивидуалните секрети и хормони, определящи количеството на отделяната пот и нейната миризма.

Гераниолът е натурална съставка, получавана от различни по види етерични масла, включително розово и лавандулово. Тя е от класа на терпеноидите и се използва в парфюмната индустрия.

Твоят коментар