БСП-Велико Търново с жалби до ОИК за нарушения на Борисов и ГЕРБ

Председателят на БСП-Велико Търново Стефан Антонов подаде сигнали до ОИК – Велико Търново за нарушение на Изборния кодекс.

 

Първият е за видео, разпространено от официалната Фейсбук страница на премиера Бойко Борисов, на 11.10.2019г. То е правено в служебния му автомобил, в който присъства и кандидатът за кмет на Велико Търново Даниел Панов, издигнат от ГЕРБ.

 

В клипа Борисов и Панов се разхождат с автомобила из града и там кандидатът за кмет излага предизборната си програма пред премиера. Това е в грубо нарушение на ИК, тъй като представлява предизборна агитация.

 

Бойко Борисов, като представител на изпълнителната власт, в работно време и използващ служебен автомобил, участва в предизборната кампания на ГЕРБ – нарушение на чл.168,ал.3 и чл.182,ал.3 от ИК. Към сигнала е приложен и линк с видеозапис  на нарушението.

 

Вторият сигнал е за присъствието на кандидатите за местни избори от ГЕРБ – за кмет Даниел Панов и за общински съветници – Михаил Харалампиев, Венцислав Спиридонов и Деян Хаджийски на полагането на клетва на новоприетите курсанти в Националния военен университет  „Васил Левски“.

 

На събитието присъстват министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Към настоящия момент временно-изпълняващ длъжността кмет на община Велико Търново е Снежана Данева-Иванова и тя представлява общината пред трети лица, включително на официални събития- като полагането на клетва на курсантите в НВУ „Васил Левски“.

 

С присъствието си на трибуната, редом до представителите на изпълнителната власт, кандидатите от ПП ГЕРБ извършват грубо нарушение на изборното законодателство. Според чл.182,ал.1 от ИК е забранена предизборна агитация в държавни учреждения и институции. Към жалбата са прикачени снимки, доказващи нарушението.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар