БСК се обяви за отпадане на „зелените коритори“ за пазаруване на граждани над 65-годишна възраст

Българската стопанска камара се обяви за отпадане на „зелените коритори“ за пазаруване на граждани над 65-годишна възраст. Това се посочва в позиция на Българската стопанска камара по повод предложението на Сдружението за модерна търговия (член на БСК), обединяващо 12 от най-големите търговски вериги у нас, за отпадане на т.нар. „зелени коритори“. Тя е подписана от председателя на УС на организацията Радосвет Радев.

„Изразяваме подкрепа за предложението на Сдружението за модерна търговия за отпадане на т.нар. „зелени коритори“ за пазаруване на граждани над 65-годишна възраст. Споделяме виждането, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните клиенти, но успоредно с това, създава предпоставки за струпване на граждани от всички възрасти във и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за тяхното здраве, вкл. за здравето на хората над 65-годишна възраст“, посочват от БСК.

„Мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери (над 65-годишна възраст), родителите на деца в училищна възраст и, не на последно място – работещите в търговските вериги, които често се затрудняват в определянето на възрастта на едно или друго лице, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност“, се казва още в позицията.

„Освен създаването на конфликтни ситуации и затруднения, мярката не спомяга по никакъв начин за гарантирането на безопасна за пазаруване среда на възрастните клиенти, които по дефиниция пазаруват в неактивните (ненатоварените) часове на деня.
Търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване“, заявяват от БСК.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар