Британски медици настояват за приоритетно ваксиниране на малцинствените групи

Водещи британски медици призоваха днес за приоритетно ваксиниране срещу COVID-19 на малцинствените етнически групи в страната, тъй като те са диспропорционално по-силно засегнати от пандемията, предаде ДПА, цитирана от БТА и Новини.бг.

„Обезпокоени сме от неотдавнашни проучвания, които показват, че малцинствените общностите от африкански и азиатски произход не само са по-тежко засегнати от коронавируса, но е и по-малко вероятно да приемат да се ваксинират, когато им се предлага“, каза пред вестник „Гардиън“ Мартин Маршал, председател на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари.

Той призова здравното министерство да включи етническата принадлежност като един от приоритетните фактори в програмата за ваксинация. Според него личните лекари могат да използват правото си на лична преценка при определяне на дозите, подходящи за малцинствените общности. Маршал и други експерти призоваха също да се води специална информационна кампания, която да разсейва предубежденията сред тези общности.

„Трябва да им разясняваме, че във ваксината не се съдържат месо и месни продукти, че няма свинско, няма алкохол и че ваксините са одобрени от религиозните лидери и религиозните съвети“, каза Хабиб Накви, директор на отдел „Раси и здраве“ на Националната здравна служба на Великобритания.

Проучвания сочат, че малцинствените етнически групи имат двойно по-голям риск да умрат от COVID-19 в сравнение с останалата част от населението. Според британските статистически власти смъртността сред чернокожите мъже от африкански произход и от Бангладеш на възраст между 9 и 64 г. е пет пъти по-висока, отколкото сред белите мъже от същата възрастова група в страната по време на сегашната пандемия.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар