Борис Попиванов: Изборите ще поднесат много изненади

„Ходът на ДПС преди месеци да поискат оставките и на президента, и на премиера, като че ли иска да превърне президентските избори в основен залог на парламентарните“.

 

Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов. Той подчерта, че България е парламентарна република и първо трябва да се интересува от това какво ще се случи на изборите за НС и каква конфигурация ще излезе от тях.

Според доц. Попиванов цялата кампания на ГЕРБ цели внушението, че всяко друго мнозинство и правителство, изключващо тях, би било нестабилно и би довело управлението на страната до тежки последици и в този смисъл не е за препоръчване, по-добре е да се мисли за различни конфигурации, включващи ГЕРБ.

„Нормално е опозиционните партии да се стремят да покажат, че става дума за една фалшива картина и не е стабилност, което ГЕРБ се опитват да ни внушат“, коментира той.

 

Политологът прогнозира много изненади на изборите и подчерта, че дори още не знаем основните участници в какъв формат ще се явят:
„Трябва да се види през следващите седмици дали силите, които претендират, че са против ГЕРБ и Бойко Борисов, биха могли отсега да намерят някакъв общ език за параметри на бъдеща парламентарна подкрепа, не говоря за коалиция. Или ще останат фрагментирани, с което ще покажат, че за тях е по-важно да запазят вътрешните си спорове и разделенията помежду си, отколкото да свалят досегашното управление. Това ще проличи до регистрацията на листите за предстоящите избори“.

 

По думите на политолога няма изненада в изключването на Георги Гергов от БСП и припомни, че още през пролетта Нинова го е призовала да напусне партията.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар