Борис Джонсън сменя министри

Британският премиер Борис Джонсън започна тази сутрин с очакваните промени в кабинета. Първите жертви са министърът за Северна Ирландия Джулиън Смит, Андреа Ледсъм – министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия и Естър Маквей – на жилищното настаняване, съобщи БНР.

Един по един министрите в кабинета на Борис Джонсън влизат в канцеларията на премиера в Камарата на общините, за да научат съдбата си.

Предварително бе съобщено, че промените ще бъдат обявени в рамките на 24 часа, така че е възможно днес да не станат известни всички потърпевши.

Министърът за Северна Ирландия Джулиън Смит потвърди новината за уволнението му на излизане. Някои смятаха, че той ще остане на поста си след като осигури сделката за подновяване на работата на парламента в Белфаст. Но Борис Джонсън не остана доволен от това, че сделката включва разследване на евентуални престъпления на британски войници по време на безредиците минали век.

Стана ясно още, че Крис Скидмор – министър, отговарящ за университетите, напуска поста си, но все още не е ясно дали е бил уволнен или се оттегля доброволно.

За недосегаеми са смятани единствено министърът на финансите Саджид Джавид, външният министър Доминик Рааб и министърът на вътрешните работи Прити Пател.

Правителствен източник, пожелал анонимност, е заявил пред репортер на Би Би Си, че сред министрите цари голяма параноя въпреки привидното спокойствие, което демонстрират.

Правният съветник на правителството Джефри Кокс заяви, че няма да се оплаче, ако бъде отстранен, както се очаква. Министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че промените в кабинета винаги са „брутални“, но се надява да остане на поста си.

В същото време се очаква някои от много лоялните на Борис Джонсън заместник-министри да получат министерски постове. Погледите са насочени също към Майкъл Гоув, който вероятно ще бъде назначен за министър, отговарящ за търговските преговори с ЕС.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар