Борис Бонев ще може да бъде избран за заместник-председател на Столичния общински съвет

Независимият общински съветник Борис Бонев ще може да бъде избран за заместник-председател на Столичния общински съвет. Това става с промяна на правилника за работа на СОС. Председателят на СОС Елен Герджиков и шефът на комисията по изработване на новия правилник Силвия Христова, и двамата от ГЕРБ.

Сред представените предложения са общински съветник, който не е член на политическа група, да може да бъде избиран за зам.-председател на СОС. От една политическа група да не бъдат избирани двама зам.-председатели. Другото предложение е гражданите да могат да се обръщат към районните кметове, обясни Герджиков, цитиран от Агенция „Фокус“.

Борис Бонев бе избран като граждански кандидат на „Спаси София“ на местните избори с над 10% от вота. Другият независим съветник е лидерът на Атака Волен Сидеров, след като съпартиецът му Борислав Иванов и четиримата съветници от ВМРО сформираха група „Патриоти за София“.

„Темата с предложените промени в Правилника за работа на СОС от страна на ГЕРБ и СДС. В изминалата предизборна кампания заявихме, че сме готови да отговорим на повишения обществен интерес към работата на общинския съвет и да направим така, че информираността на гражданите и техният по-лесен достъп до информация, относно работата на съвета, относно решенията, да се повишат. Ще подмина намеците на опозицията, че това се прави под техен натиск. За мен културата на политическия разговор е да чуваш опонента си, да работиш в синхрон с добрите предложения. Аз не приемем това за натиск”, каза още Герджиков.

“По-важното е че ние отговаряме на гражданите. По време на кампанията те ми показаха, че нашата работа е важна за тях. Това се случва и ние трябва да отговорим на тези очаквания. Когато заех този пост преди години, основните задачи, които си поставих, бяха Ощинският съвет да стане интересен за хората. Да се интересуват хората и да искат да вземат участие в тези решения. Това се случва и ние трябва да отговорим технически на тези очаквания. Изготвили сме пакет от предложения, които да залегнат в новия правилник”, добави още председателят на СОС.

„След като взехме решенията, сме готови да подадем нашите предложения за промени в правилника. Те са насочени изцяло към публичност“, обясни Силвия Христова.

„На страницата на Столичния общински съвет в интернет ще се качват всички доклади и проектите за решения към тях. Още преди да бъдат разгледани от комисията“, каза още Христова.

Тя уточни, че работата на комисиите ще се излъчва пряко на страницата на общинския съвет.

„Ще има и архив на вече проведените заседания, така че, който не е успял онлайн да го проследи, да може да го види в по-късен момент. Протоколите от заседанията н комисиите и поименното гласуване на всеки член от съответната комисия се публикуват на електронната страница“, добави още общинският съветник.

„Протоколите от работата на комисиите ще бъдат качвани на интернет страницата на общинския съвет. Считаме че това ще улесни гражданите да проверяват нашата работата на всеки един общински съветник. По отношение на заседанията на общинския съвет, те и сега се излъчват пряко. Това, което бихме искали да се публикуват и самите протоколи, заедно със пълното гласуване на общините съветници“, обясни още тя.

„Когато граждани отправят питания и въпроси, представляващи обществен интерес и предложение за включване на точки в дневния ред на СОС, предложението се разпределя от председателя на ресорни комисии. Съобразно тяхното становище той да определя включването на точката в дневния ред. Гражданите с включени точки в дневния ред до СОС при желание присъстват на заседанието и имат право да се изказват по съответните точки“, посочи още Силвия Христова.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар