Борисов с поредица от срещи в Мюнхен, обсъжда важни теми със световни лидери (СНИМКИ)

„Кралство Саудитска Арабия е извънредно важен и желан партньор за България. Изразяваме задоволство от активизирането на отношенията между нашите две страни особено в последните години“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с държавния министър за външни работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубеир. Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи правителствената информационна служба.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че България и Саудитска Арабия играят важна роля в своите региони. „Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. В този контекст заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес“, подчерта българският премиер. Той изтъкна възможностите за задълбочаване на партньорството в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите.

„Изразяваме готовност за развитието на нови двустранни връзки и в земеделието, високотехнологичните отрасли, енергетиката, туризма“, добави премиерът Борисов пред държавния министър за външни работи на Кралство Саудитска Арабия.

В хода на разговора бе заявено желание за редовен обмен на мнения по важни международни и регионални теми за двете страни.

Евроатлантическата интеграция на Западните Балкани не трябва да слиза от фокуса на международната общност. Това обсъди Борисов с бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери преди началото на панела, посветен на сигурността и бъдещето на Балканите в рамките на Мюнхенската конференция.
Продължаването на процеса на модернизиране и развитие на Западните Балкани означава стабилност и просперитет за този стратегически важен регион.

Пред Джон Кери Борисов изтъкна още, че България и САЩ са стратегически партньори, защото искрено споделяме общи ценности, интереси и визия за бъдещето, основана на почиващия на правила международен ред.

С бившия президент на Украйна Петро Порошенко премиерът сподели, отношенията между България и Украйна са отлични, а 200-хилядната българска общност в Украйна е доказателство за приятелството и взаимното уважение между двата народа. Това е и много добра възможност да надградим нашите двустранни отношения и да активизираме работата в областите от взаимен интерес, подчерта премиерът.

Борисов се видя и с адмирала от Военноморските сили на САЩ Джеймс Гордън Фогго III, командир на Военноморските сили на Съединените щати в Европа и Африка и командир на Съюзническото командване на силите в Неапол. Само преди няколко месеца те бяха заедно на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман” и участваха в опознавателна обиколка в рамките на НАТО. България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Страната ни ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса за постигане на световен мир и сигурност, заяви премиерът.

Пред председателя на германския Бундестаг Волфганг Шойбле Борисов изтъкна приоритетното място, което България отдава на граничната сигурност. „Миграционният поток е нула, взели сме всички необходими мерки за изпълнението на ангажимента си по опазването на външната граница на ЕС. С Германия имаме отлично сътрудничество в редица сектори, а правителството продължава да работи за разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар, както и обратното“, подчерта министър-председателят.

„Оценявам прагматичния подход в двустранните отношения между България и Катар“, заяви Борисов по време разговора си с бившия катарски премиер Хамад бин Джасем Ал Тани. „Сигурен съм, че България и Катар разполагат с потенциал да си поставят по-амбициозни задачи в сферата на инвестициите“, изтъкна премиерът.

„С президента на Армения Армен Саркисян се договорихме да задълбочим разширяването на икономическите ни отношения в секторите транспорт, туризъм, софтуерни и високи технологии, търговия и инвестиции. Необходимо е да окуражим нашия бизнес за по-активни контакти, което ще допринесе за по-голяма свързаност между двете страни. Приятелството между двата народа трябва да продължи да бъде основата на задълбочаването на отношенията ни от взаимен интерес“, заяви премиерът Борисов след среща с арменския държавен глава.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар