Борисов: С Орбан обсъдихме Плана за климата, нужно е решение в интерес на по-доброто ни общо бъдеще

„Важен е дебатът, който ще проведем с колегите от Европейския съвет в контекста на представеното от ЕК предложение на План за климата до 2030 г., чиято амбиция е за намаляване на емисиите в ЕС до 2030 г. е повишена от 40% на 55% спрямо нивата от 1990 г. Преди да вземем решение, трябва имаме яснота как това ще се отрази на всяка държава и как можем да го постигнем, особено в условията на пандемия, когато допълнително финансово са натоварени държавите и бизнеса. Трябва да имаме отговорите на много въпроси, за да можем да вземем най-правилното решение, което да осигури по-доброто бъдеще на всички европейци. Тези тема обсъдих с премиера на Унгария Виктор Орбан.“ Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните членки от ЕС.

Борисов обсъди бъдещите отношени с Великобритания с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„ЕС трябва да запази своето единство при преговорите за бъдещите си отношения с Обединеното кралство. В интерес и на двете страни е да постигнем споразумение преди края на преходния период, приключващ на 31 декември 2020 г. Същевременно трябва да се работи за сценарий на изход без сделка. Рискът от такова развитие изисква и повишаване на подготвеността на национално ниво, както и на информираността на гражданите и бизнеса за последиците. Това заявих пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел“, сподели още премиерът.

„Разработването на рамка за справяне с разпространението на COVID-19 ще ни позволи да сме гъвкави с мерките. Европейските държави трябва да действаме в синхрон, за да се справим с последствията от пандемията. Свободното движение трябва да бъде улеснено, а не да се създават предпоставки за неговото спиране или ограничаване. Това мнение изразих пред премиерите на Швеция Стефан Льовен и на Словения Янез Янша, съобщи още премиерът.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар