Борисов за еврото: Просто малко забавяме темпото – ВИДЕО

„Ние като държава сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред началото на Европейския съвет в Брюксел крои предимствата за страната ни. „Искам национален консенсус и всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата“, каза още министър-председателят.

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок – края на април, заяви по-рано днес зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. „Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“, каза Домбровскис.

По финансовата рамка трябва да сме много предпазливи като говорим, защото 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори, коментира Борисов Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. на ЕС, която ще бъде обсъдена на извънредното заседание в Брюксел на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС.

Борисов акцентира върху кохезионната и общата селскостопанска политика, които са важни за България. Министър-председателят добави, че за страната ни също е от значение да бъде запазено правилото n+3, което е свързано и с кофинансирането, като даде пример с инфраструктурните проекти. „При нашите процедури, при нас текат хиляди обжалвания, това са правилата, ние за две години, особено за големите инфраструктурни проекти, не можем да започнем, камо ли да ги довършим“, аргументира се министър-председателят Борисов. Според него ако се намалят сроковете, държавите няма да могат да се справят и ще трябва да връщат пари.

„Подготвен съм да съм диалогичен. Ще бъде непрекъснат диалог за компромиси“, заяви Борисов. Той изрази подкрепа за традиционните европейски политики, като същевременно посочи, че за да бъде конкурентоспособен ЕС на САЩ и Китай, е необходимо и отделянето средства за иновации и нови технологии. Българският министър-председател изтъкна и новите амбиции на ЕС в киберсигурността, общата европейска отбрана, включително и Зелената сделка.

Твоят коментар