Боил Банов: Тече сериозна проверка за това как са придобити ценностите на Васил Божков

Време за култура има. Ако се оставим животът да ни води в неговото злободбевие ще е много страшно. Затова театрите и музеите са пълни. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия.

„Парите за нов правителствен самолет отидоха за спортни съоръжения. Това е нещо достойно. Не го казвам, за да се подмажа на премиера. Опериран съм от страх и подмазвачество“, коментира той.

Боил Банов коментира и казуса с колекцията на Васил Божков. „Иззетите ценности се съхраняват по всички правила. Те се намират в Историческия музей и в Националната галерия, но не се допускат посетители до тях. Аз съм оторизирал хората, които изнасят експонатите, но нямам право да стоя там по време на описите. Експонати все още се изнасят. Картините се намират в Квадрат 500, античните ценности – в НИМ – в специални помещения“, обясни министър Банов.

Той определи като манипулативни твърденията, че експонатите са се изнасяли в чували. „Изпълняваме разпореждания на прокуратурата. Има надценени предмети в колекцията. 212 предмета обаче представляват сериозна историческа стойност. В нашите музеи има много по-интересни и сериозни неща. Колекцията обаче заслужава интерес. Важното е хората да имат достъп до тези предмети, защото са културна ценност, но ние вървим след решението на съда“, коментира министърът на културата. По думите му предметите са може би над 3000.

Министър Банов коментира още, че за предметите, които са с неизяснен произход тече сериозна проверка. Целта е да се установи как е придобит всеки предмет. Предстои сериозен анализ“. По думите му има аукциони, през които се узаконяват културни ценности и това не е тайна. Проверката ще установи и през какви аукциони са пускани тези предмети, увери той.

„Най-тежкото на тази работа е, че не мога да говоря, всичко което мисля. Много обичам работата си – да създавам организация и възможности. Работата, която вършим е по създаване на по-добри възможности за развитие на талант и това ми носи удовлетвореност“, призна министър Боил Банов.

Относно провалената изложбата в „Лувъра“, той заяви: „Аз не съм министър, за да налагам моите вътрешни убеждения“.
.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар