БНР: 64% от българите одобряват строгите мерки, 70% ще прекарат празниците в тесен семеен кръг

64% от българите одобряват строгите противоепидемични мерки в страната, и дори смятат, че са закъснели. Една трета категорично не приемат мерките, но делът им е намалял с 10%, в сравнение с пролетта. Данните са от национално представително проучване, проведено от голяма агенция за маркетингови изследвания, предава БНР, без да цитира името ѝ.

От началото на пандемията до момента чувствително расте доверието на населението в необходимостта от мерките и ефективността от тях. 80% са категорично убедени в спазването на личните предпазни мерки, казва Даньо Димитров – изпълнителен директор на агенцията, осъществила допитването. А проверка по името му показва, че става въпрос за Джей Ти Ен Рисърч (JTN Research), една от най-големите агенции за пазарни онлайн проучвания в Централна и Източна Европа, притежаваща 21 собствени респондентски панела в Европа и провеждаща няколко хиляди проучвания всяка година.

„Колкото повече преминава време на съвместния ни живот с този вирус, се вижда по-голяма увереност на хората в това, че мерките са нужни, в това, че трябва да се спазват мерките за лична хигиена, дезинфекция, носене на маски, социална дистанция,“ коментира Димитров.

По-евтини подаръци и по-скромна празнична почерпка подготвят българите за Коледа и Нова година. Повечето от тях споделят, че нямат настроение да празнуват.

70% от анкетираните сочат, че ще прекарат празниците в най-тесен семеен кръг. Четири на сто дори твърдят, че ще останат сами и едва под 3% планират събирания с приятели или колеги.

Между 75 и 100 лева предвиждат повечето българи за подаръци по празниците, при това за най-близките си хора. Едва една трета ще похарчат повече от 250 лева. Обезпокоителен, според експертите, е делът от 4% на тези, които изобщо не възнамеряват да купуват подаръци, каквато група предходната година не е имало.

„По-скоро работещите са посочили, че ще се въздържат да купуват подаръци, тоест видно е как имаме една доста по-голяма резервираност, свързана с харченето на пари. Хората, които нямат възможност, по-скоро няма да купят, отколкото да заложат на заем или кредит“, както е било през миналата година, казва Даньо Димитров.

Коледната трапеза ще е по-богата от Великденската, но по-скромна от миналогодишната и споделена в масовия случай само със семейството.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар