Битката при Шипка – всеки българин трябва да види това видео

Решителната битка на територията на България по време на Руско-турската война е битката при връх Шипка. На 11 август 1877 година (23 август по стар стил) българските опълченци вземат историческа победа, оказала се решителна за хода на цялата война, а оттам и за Освобождението на България. А как се стига до тази битка? След военните действия при Стара Загора Сюлейман паша насочва армията си (27 000 редовна войска без башибозука и 34 оръдия) към Шипченския проход.

Този ход не е известен на руското командване, което очаква турците на други места. Чак на 7 (19) август генерал Столетов разбира, че цялата войска на Сюлейман паша е срещу връх Шипка. А там е 36 Орловски пехотен полк, както и пет български опълченски дружини. Общо 5500 души с 27 оръдия.

Подкрепленията са крайно необходими. На 9 (21) август се започва. Войските на Реджеб паша атакуват връх Св. Никола (днес връх Столетов). Бойците на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Горе защитниците в прохода не само са по-малко, но нямат и вода. Това е така, защото турците държат под обстрел единствения източник на вода – ручей в подножието на връх Св. Никола.

През първия ден руско-българският отряд дава жертви 250 човека. Отблъснати обаче са седем атаки. Решителният и най-свиреп бой започва сутринта на 11 (23) август. Нашите позиции са засипани с артилерийски огън. Атаките са отблъснати, но положението е критично. Амунициите са на привършване.

Към 17 часа по склоновете лежат труповете на 1380 от защитниците на върха. Тогава в боя се хвърля всичко – дори телата на умрелите. При вида на летящите трупове турците са обхванати от суеверен страх. В последния момент на върха на помощ пристига генерал Радецки с две стотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а Сюлейман паша – отблъснат!

Турците минават в отбрана, което е повратният момент във войната. По време на битката при Шипка, продължила три дни, пък загиват 3100 руски войници и 535 български опълченци.

 

Твоят коментар