Бизнесът настоява за замразяване на минималната работна заплата

Бизнесът настоя за замразяване на минималната работна заплата през следващата година и прогнозира тежка икономическа криза през предстоящите месеци.

Според председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев началото на кризата тепърва предстои.

„В момента българинът проявява изключителна разсъдливост и свежда потреблението си до нещата, които са най необходими, за да продължи да съществува семейството. Това обаче пък започва да деформира страшно много сектори – строителство, внос на автомобили и така нататък,“ заяви Радев пред БНТ.

„Наслагват се три кризи – пандемичната, която започна февруари-март и се развива, политическата, която наблюдаваме, и икономическата, която предстои. Прогнозите за излизане от кризата са 2021-2022 г. Това се случва за първи път въобще“, коментира Радосвет Радев.

„Мерки няма. Има една палиативна мярка, която защитава заетостта. Има една недобре работеща схема за грантове за малки и средни предприятия, която по бюрократизиране на процеса си, за да стигне до бизнеса, това беше жива инквизиция. Сега стартира подобна мярка и за средните предприятия“, коментира още Радосвет Радев.

Най-засегнат безспорно беше секторът на услугите, потвърди Радосвет Радев.

По-рано днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев също посочи пред БНР, че при прогнозирания от ЕК спад на БВП на България с около 7% е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар