Бившият шеф на „Напоителни системи“ Георги Харизанов осъди прокуратурата за 11 000 лв.

Бившият шеф на „Напоителни системи“ осъди прокуратурата за 11 000 лв. 12.11.2020 17:10 12 Снимка: БГНЕС Сподели Сподели Сподели   

 

Георги Харизанов от ГЕРБ осъди прокуратурата за обезщетение в размер на 11 000 лв. съобщи Lex.bg.

Искът е заради незаконно обвинение отпреди 7 г. за неизгодна сделка в „Напоителни системи“.

Той ръководеше тази компания през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но през 2012 г. беше отстранен, тъй като няма висше образование.

Пак тогава се разбра, че е осъждан условно за изнудване и срещу него има разследвания за кражба и заплаха за убийство. 

През 2013 г. Харизанов е арестуван по обвинение за неизгодна сделка за продажбата на 2000 тона скрап от „Напоителни системи“ на двойно по-ниски от продажните цени.

 

След като първоначално съдът го освободи срещу гаранция от 5000 лева, през декември 2013 г. той отново беше арестуван след показания на анонимен свидетел, който чул Харизанов да казва в заведение, че иска „да се потапя при негрите в ЮАР“.

 

Съдът прие това като доказателство, че той смята да се укрие и затова Харизанов остана в ареста до април 2014 г. Тогава беше освободен срещу гаранция от 7000 лв.

 

Две години по-късно Софийската градска прокуратура прекрати разследването с мотива, че деянието не е престъпление.

 

Георги Харизанов е завел делото срещу прокуратурата преди две години. Той претендира 35 000 лева обезщетение за морални вреди от незаконното обвинение и 5000 лева имуществени вреди от първоначалната парична гаранция.

 

В иска си до съда той пише, че „цялото неудобство и прокурорски натиск далеч не може да опишат само като срам, безсилие или страх, а също така и гняв“, защото се е разделил със съпругата си за почти 4 месеца, включително по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 г.

 

Разследването нарушило и трудовия му процес, а информацията за обвиненията и задържането му била незабавно разпространявана от медиите, като зложелатели непрекъснато напомняли фактите за арестуването му и го наричали „обвиняем за разпродажбата на „Напоителни системи“ за скрап на безценица“.

 

Прокуратурата е оспорила исковете на Харизанов с множество аргументи по обвиненията, както и с това, че няма доказателства, че постановлението за прекратяване на делото за „Напоителни системи“ е окончателно.

 

Държавното обвинение изтъква още, че Харизанов не е претърпял вреда от отнетите 5000 лева гаранция, тъй като това е следствие от неправомерното му процесуално поведение.

 

Според съда справедливото обезщетение за моралните вреди на Харизанов от това дело е 6 000 лева, а отделно осъжда прокуратурата да му плати и 5000 лева за имуществени вреди от отнетата гаранция. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар