Берлин обяви, че Навални е бил отровен с вещество от групата на „Новичок“

Германското правителство съобщи, че при изследвания във военна лаборатория в Германия е установено без всякакво съмнение, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата на „Новичок“, предаде ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

„По инициатива на болницата „Шарите“, специална лаборатория на Бундесвера проведе токсикологично изследване на анализите на Алексей Навални. При това бяха открити неоспорими доказателства за наличието на химически нервно-паралитичен агент от групата Новичок“, каза пред репортери Щефен Зайберт, говорител на германския кабинет.

Той отбеляза, че канцлерът Ангела Меркел е провела срещи с редица министри и е договорила стъпки в светлината на новите данни.

„Правителството на ФРГ осъжда тази атака най-категорично“, каза Зайберт. „Германското външно министерство ще информира руския посланик за резултатите от изследванията на Навални“, каза той.

Германия ще информира партньорите в ЕС и международни организации за новите данни по случая с Алексей Навални, съобщи Зайберт.

 

„По каналите на Министерството на външните работи федералното правителство ще информира ЕС и НАТО за резултатите от изследванията“, се казва в изявлението. В пресслужбата на правителството допускат, че „ще бъде обсъдена съответната съвместна реакция“.

 

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) и фракцията на Бундестага също ще бъдат информирани. „Ние спешно призоваваме руското правителство да направи изявления“ по този въпрос, заявява пресслужбата.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент, заяви, че засега в Кремъл не е постъпвала информация от Германия, за това, че Навални е бил отровен с такова вещество.

Навални бе хоспитализиран в Омск на 20 август след влошаване на здравословното му състояние по време на полет Томск-Москва. Той е в кома и е поставен на изкуствено дишане. На 22 август той бе транспортиран в болницата „Шарите“ в Берлин. На 24 август лекарите съобщиха за откриването в тялото му на следи от интоксикация с вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата, което тогава не им е било известно.

 

Германските лекари поясниха, че няма заплаха за живота му, но не са изключени и дългосрочни последици за нервната система на пациента.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар