Берлин: Видеото на американските военни не доказва вината на Иран в инцидента в Оманския залив

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви в петък, че разпространеният от Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) видеозапис не е достатъчно доказателство за вината на Иран в атаката срещу танкерите в Оманския залив, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Видеото не е достатъчно. Разбира се, можем да разберем какво се показва, но за мен това не е достатъчно за окончателната оценка“, заяви Маас, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Министърът добави, че Германия категорично осъжда нападението срещу танкери. „Това не е само заплаха за свободната търговия, то представлява заплаха за света“.

Текущата ситуация в близкоизточния регион, както и условията на външен натиск и санкции обуславят необходимостта от по-тясно взаимодействие между Русия и Иран, заяви междувременно президентът на Ислямската Република Хасан Роухани след преговорите с руския си колега Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Бишкек.

„Текущата ситуация в региона обуславя необходимостта от по-тясно сътрудничество между нашите страни. В тези условия при наличието на сериозно външно въздействие, въвеждането на външни санкции, необходимостта от взаимодействие между страните в региона и конкретно между нашите страни се актуализира с всеки ден“, обясни иранският държавен глава.

Роухани отбеляза, че Москва и Техеран си сътрудничат в много сфери. „Много по-лесно е да се каже, че няма сфери, в които не си взаимодействаме“, подчерта той.

Освен това в хода на срещата той поздрави Путин за Деня на Русия и обърна внимание, че отношенията между Москва и Техеран „носят образцов характер и всеки ден се придвижват напред“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар