ББР: Над 70 млн. лева безлихвени заеми са отпуснати на физически лица от началото на годината

Над 70 милиона лева кредити са отпуснати от търговските банки на физически лица по антикризисната програмата за безлихвени заеми, разработена от Българската банка за развитие. Това сочат данните за първите осем месеца на годината, оповестени от институцията.

Само в рамките на август отпуснатите кредити са за над 11,7 милиона лева, като през осмия месец на годината към банките-партньори са постъпили 3 683 искания, от които 2 796 са били одобрени.

От стартирането на гаранционната програма, която Българската банка за развитие управлява, дванадесетте банки-партньори са разгледали общо 27 751 искания, 73 на сто от които са на лица на трудов договор, а останалите 27% са на самоосигуряващи се. Средната стойност на одобрените 16 984 заема е малко под 4200 лева. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година, напомнят от ББР.

С партньорите по програмата ББР сключи гаранционни споразумения за 144 995 000 лева, от които вече близо 50 на сто са договорени. Останалите средства остават на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

От програмата могат да се възползват самоосигуряващи се или физически лица с трудов договор, които са изпитали проблеми в осъществяването на дейността си заради ограничителните мерки, наложени от Covid-19.

 

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар