Байдън предупреди Путин, че ако нападне една страна, напада НАТО

В речта си по време на Мюнхенската конференция по сигурността американският президент Джо Байдън подчерта непоклатимия ангажимент на САЩ към сигурността на НАТО и Европа и отправи остри думи към руския президент Владимир Путин.

Съединените американски щати запазват ангажимента си към член пети на Организацията на Северноатлантическия договор. „Това е гаранция, че атака срещу един е атака срещу всички. Това е нашият непоклатим обет”, заяви Байдън, който за разлика от своя предшественик Доналд Тръмп поставя сигурността на натовските съюзници като основен приоритет в управлението си.

В речта си Байдън заяви, че Русия се опитва да подкопае единството на НАТО. Острите му думи за Владимир Путин и подкрепата за Украйна отбелязаха още един ярък контраст с Тръмп, който избягваше всякаква пряка критика към руския президент и използваше подкрепата на САЩ за Киев като лост, за да се опита да получи компрометиращи материали за Байдън.

„Путин се стреми да отслаби европейския проект и нашия съюз (НАТО). Той иска да подкопае трансатлантическото единство и нашата решителност, защото за Кремъл е много по-лесно да тормози и заплашва отделни държави, отколкото да преговаря със силна и обединена трансатлантическа общност. Ето защо отстояването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна остава жизненоважна грижа за Европа и Съединените щати“, каза Байдън, цитиран от „Гардиън”. Макар Украйна да не е част от НАТО, Байдън изрази подкрепата си към Киев.

Американският президент каза още, че демократичният прогрес на много место, включително Европа и САЩ, е „подложен на атака”. Байдън подчерта, че „трябва да се борим за демокрацията и да я защитаваме”. „Аз съм човек, който си държи на думата. Америка се завръща. Трансатлантическият съюз се завръща. И ние не гледаме назад”, добави още президентът. Байдън заяви в речта си, че „трябва да се подготвим за дългосрочна стратегическа надпревара с Китай”.

Факти бг

Твоят коментар