„АстраЗенека“ е открила начин да подобри ефективността на своята ваксина

Разработчиците на ваксината срещу Covid-19, създадена от Оксфордския университет и британско-шведската компания „АстраЗенека“, са открили начин да осигурят на препарата ефективност над 90 на сто. Това заявява в публикувано днес интервю за „Сънди таймс“ изпълнителният директор на фирмата Паскал Сорио, предаде БТА и БНР.

„В един момент ще публикуваме тези данни“, уверява той.

Ефективността на одобрената вече във Великобритания и ЕС ваксина на Пфайзер/Бионтех достига 95 процента, на препарата, предлаган от Модерна – 94,5 на сто и приблизително на същото ниво е ефективността на руската ваксина „Спутник V“, напомня агенцията.

„АстраЗенека“ смята също да провери доколко ще може нейният медикамент да защитава хората от новия генетичен вариант на Covid-19, открит във Великобритания, добави Сорио.

На 21 декември Руският фонд за преки инвестиции, руският институт „Гамалея“, разработил ваксината „Спутник V“, „АстраЗенека“ и руската компания „Р-фарм“ подписаха споразумение за клинични изследвания на комбинация от антикоронавирусни ваксини – съвместно използване на „Спутник V“ и препарата на „АстраЗенека“, с цел да се получи по-трайна защита на човека от новия патоген.

Проучванията ще започнат в най-скоро време, посочва ТАСС.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар