Арсенал АД освобождава от работа до 2000 човека

„Арсенал“ АД – Казанлък освобождава от работа до 2000 човека, За това съобщи с уведомление до колектива на предприятието и гражданите от общините Казанлък, Стара Загора, Мъглиж и Павел баня инж. Николай Ибушев, генерален директор на дружеството.

На 24 март „Арсенал“ депозира в Агенцията по заетостта и в Бюро по труда – Казанлък уведомление за предстоящо актуализиране на състава, считано от 29 април тази година. Инж. Ибушев уточни, че тази трудна мярка ще засегне до 2 хиляди души от сега заетите в „Арсенал“ почти 9 хиляди. 

 

Причината ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него да пристъпят към непопулярната и изключително трудна стъпка е спада на поръчките към „Арсенал“, който е следствие от създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци.

 

„„Арсенал“ е 100% експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашния брой на заети в дружеството“, каза още инж.Николай Ибушев.
Той уточни,че на база финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация, е наложително от работа да бъдат освободени около 3 хиляди души от състава на най-голямото дружество в България, с най-голям брой заети.

 

Числеността на персонала, с който се налага да се намали общият състав на „Арсенал“ е обсъждан на срещи между Ръководството на дружеството и ръководствата на синдикатите в него – КНСБ и КТ Подкрепа“.

Съвместните срещи са проведени още преди въвеждането на извънредното положение в страната, както и след него. В следствие на сериозните разговори между синдикатите и фирменото ръководство, е декларирано разбиране за необходимостта от тези непопулярни мерки и постигнато съгласие за параметрите на оптимизацията на състава в „Арсенал“, на този етап да се ограничи до 2 хиляди работещи максимум, считано от 29 април.

Изработени са критерии, на база на които ще се предприемат персоналните решения за актуализацията, при спазване на Кодекса на труда. Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най- благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективният трудов договори и финансовото състояние на дружеството.

„Въпреки трудната ситуация за „Арсенал“ Казанлък, не губим надежда, че ще има нови добри времена за дружеството, в които ще можем отново да присъединим към нашия многохиляден колектив голяма част от работниците и специалистите, с които сега сме принудени да се разделим“, уверяват от Ръководството на дружеството.

 

 

Източник: DarikNews

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар