Арменци на протест пред посолството на Азербайджан в София (ВИДЕО)

Арменци излязоха на протест пред посолството на Азербайджан в София. Те искат военните действия в Нагорни Карабах да спрат, а територията да бъде обявена за независима. За да поискат мир в Нагорни Карабах, представители на арменските общности у нас излязоха под прозорците на Посолството на Азербайджан.

„Нашият протест е да се спрат военните действия, лесно е да се прави война с децата на чужди хора, не искаме да има жертви от нито една страна. Аз нямам толкова близки и роднини в Армения, но съм майка и ако имах и 10 сина, на която и страна да съм в този конфликт, нямаше да искам да умират там”, заяви Меги Нурикян пред NOVA.

Градусът на напрежението се покачи, когато от балкона на посолството прозвуча музика като отговор на протеста на улицата.

„Това е абсолютна провокация, което се случва в момента. Това е националистическа песен и, между другото, е арменска песен. Какво се пее в нея? Не се пеят хубави неща за християните изобщо”, заяви Кеворк Дадурян от Бургас.

Нагорни Карабах е територия на Азербайджан, но Баку няма контрол над нея. Там живеят арменци, които обявиха независимост на непризнатата Република Арцах. „Арцах винаги е била арменска земя. Може да се фалшифицира всичко, но историята не може, защото има народ, който я помни”, твърди Сергей.

„Азербайджан отказва тези преговори, не иска да признае референдума и иска да прочисти териториите, които са населени с арменци”, категорична е Меги Балян Нурикян.

В писмо от посолството на Азербайджан определиха действията на арменците като провокация. От дипломатическата мисия твърдят, че зад протеста днес стои арменското посолство. В позицията се казва още, че „контранастъплението, започнато от азербайджанските въоръжени сили на 27 септември 2020 г., се извършва в международните граници на Азербайджан и има за цел да защити суверенитета и териториалната цялост на Република Азербайджан“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар