Арабаджиеви съдят България заради „унижения“ и „нечовешко отношение“

Семейството Вълчо (известен като Ветко) и Маринела Арабаджиеви съдят България в Страсбург заради надхвърлилия сроковете арест, униженията и нечовешкото отношение, на които са били подложени по време на разследването срещу тях, съобщава „Сега“.

Те са сезирали Европейския съд по правата на човека заради нарушения на Конвенцията за правата на човека, е съобщил пред изданието подалият жалбата правозащитен адвокат Михаил Екимджиев.

Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона с европейска заповед за арест и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт срещу тях е в спецсъда от декември 2019 г., но делото не може да започне, защото на няколко пъти съдията докладчик го прекратява.

 

Съпрузите Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. наскоро Върховният касационен съд отмени възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия върху недвижими имоти, собственост на дружеството на Арабаджиеви „Виктория груп корпорейшън“ ЕАД. Това са част от обезпечителните мерки за общо 379 444 968 лв., наложени по искане на КПКОНПИ на двамата и свързани с тях 9 други дружества.

 

Според жалбата до Страсбург е нарушен разумният срок за задържане, след като двамата са били в ареста почти година и седем месеца, пише още „Сега“. Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им. 19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава „границата на суровост“ на третирането, пише още в жалбата.

 

Адвокат Екимджиев критикува също публикуван коментар на председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, който е равностоен на „махленско критикуване“ и „каруцарско хокане“ и с който е нарушен принципът на неутралитет и безпристрастност на съда.

 

По-рано тази седмица Съюзът на съдиите поиска от Висшия съдебен съвет да даде отговор за допустимия етичен и професионален стандарт, приложим по отношение на използваните езикови средства и форми в съдебните актове и изразеното в тях отношение, както към съдиите от контролираните инстанции, така и към останалите страни в процеса, припомня още „Сега“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар