Апелативен съд-София потвърди невинността на обвинените за взрива в Горни Лом, убил 15 души

Апелативен съд – София излезе с решение за взрива в Горни Лом през 2014 година, при който в завод „Миджур“ загинаха 15 души.

Тричленен състав на съда с председател Снежана Душкова и членове Иван Стойчев и Карамфила Тодорова потвържди присъдата на първоинстанционния Окръжен съд – Видин от 19. 06. 2018 г. , с което подсъдимите по делото Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствена комисия към Министерството на икономиката , Божидар Василев – бивш началник на отдел в Главна дирекция „Охранителна полиция“, Валери Митков – тогавашният собственик на завода и изпълнителен директор и Палма Иванова – отговорник за безопасността на труд в завода са признати за невиновни.

В мотивите е записано, че магистратите от САС приемат, че първостепенният Окръжен съд – Видин е провел надлежно, пълно и всестранно съдебно следствие, като е изяснил релевантните факти в пълния им обем.

„Правен свят“ припомня, че на 1 октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси „Миджур“ край видинското село Горни Лом отне живота на 15 души. Експлозията се оказа една от най-смъртоносните в новата история на България. След нея – две сгради на цеха бяха изпепелени, а материалните щети бяха оценени на над 517 хил. лева. Цяла смяна работници беше убита.

След решението на съда във Видин, близки на загиналите не се съгласиха с присъдите и затова подадоха жалба пред Апелативен съд – София.

Сега съдебното решение на Апелативен съд – София подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар