Антоний Гълъбов: Политиците не знаят, какви ще бъдат последиците от импийчмънт на президента

Политиците не знаят, какви ще бъдат последиците от импийчмънт на президента. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов, по повод установените от прокуратурата доказателства за съпричастност към престъпна дейност на президента.

Той обясни, че за да се стартира процедурата, е необходимо сериозно мнозинство в парламента от народни представители, които да са убедени в предоставените доказателства.

„Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това“, гласи текстът от основния закон.

Гълъбов добави, че липсата на тълкувателно решение на Конституционния съд относно образуването на досъдебно производство срещу държавния глава и дефинирането на „държавна измяна“ са спирали действията срещу президенти досега в най-новата ни история.

“Ние сме имали и предишни случаи, в които е имало сериозни съмнения или за нерегламентирани действия, или за неща, които биха могли да бъдат окачествени като нарушение на Конституцията. Но липсата на ясна дефиниция за това най-вероятно е препятствала желанието да бъдат продължени подобни стъпки. Спомням си втория мандат на президента Първанов, например, когато имаше съвсем ясно изразена политическа воля от партия ГЕРБ да тръгне към процедура на преждевременно отстраняване на държавния глава. Аз смятам, че ако Конституционният съд даде ясни отговори на поставените въпроси от главния прокурор, това ще структурира по някакъв начин разговора“ допълни политологът.

Антоний Гълъбов каза още, че процесът по импийчмънт не минава през прокуратурата, а през Народното събрание. Той уточни, че решението за отстраняване от длъжност на президента се взима само от Конституционния съд.

Въпросният текст гласи: „Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.“

 

Действията на Иван Гешев целят прокуратурата да не се използва за политически цели, смята Антоний Гълъбов. Той обясни, че Иван Гешев е първият главен прокурор, който преди това е работил като прокурор, и заради това е получил подкрепата на Прокурорската колегия.

„Виждаме и доста решителни действия от страна на прокуратурата. Имам предвид и по отношение на водната криза. В началото главният прокурор взе на специален надзор съответните дела за водната криза в Перник, след това ги обедини, след това бяха повдигнати обвиненията към господин Димов. Виждаме, че продължават разследванията и арестите по водната криза. По същия начин вървят досъдебните разследвания, свързани с отпадъците, с депата, с легитимността на операторите с тях“, добави политологът.

Антоний Гълъбов каза още, че в момента главния прокурор е ориентиран към действия срещу организираната престъпност и кризите. Според него предстоят разследвания и срещу корупционни престъпления.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар