Антикорупционен фонд отговори на Гешев: Щом главният прокурор не иска да проверява нашите сигнали ги отнасяме към ЕС

Фондация “Антикорупционен фонд“ излезе с официална позиция по адрес на критиките, които получи от страна на главния прокурор Иван Гешев, който определи твърденията на Фонда, като “неверни“, що се отнася до публикуваните данни за Иво Прокопиев, предаде Канал 3.

От Фондацията публикуваха писмо до медиите, чийто текст може да прочетете по-долу:

Във връзка с днешното (19 май 2020 г.) изявление на главния прокурор Иван Гешев по повод подаден от Фондация „Антикорупционен фонд“ сигнал до прокуратурата, заявяваме следното:

Призоваваме прокуратурата за отговорно отношение към всяко потенциално закононарушение, накърняващо обществения интерес. Това важи в особена степен за случаите, в които е необходима проверка на допълнителни данни, свързани с вече образувани от прокуратурата производства за престъпления, довели до ощетяване на държавния бюджет със суми, надвишаващи стотици милиони лева.

Ние, като гражданска експертна организация в помощ на правосъдието, винаги сме работили за изясняването на пълната и обективна истина, независимо от източниците на информация и политическата конюнктура. Това е и основната задача на прокуратурата, както и върховен приоритет за цялото общество в условията на демократична правова държава.

Антикорупционният фонд  осъществява дейността си в рамките на закона и при пълна прозрачност на своето финансиране. Всякакви други интерпретации и внушения смятаме за неточни или недобронамерени и без връзка с важните въпроси на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Ако главният прокурор възразява срещу изпълнението на гражданското ни задължение да отправяме сигнали и разследвания до прокуратурата, и открито ги неглижира, включително като не се обвързва със срокове или ангажимент, не ни остава нищо друго освен медийното осветяване на случаите и довеждането им до знанието на най-широки кръгове от българското общество и нашите партньори у нас и в ЕС.

Фондация „Антикорупционен фонд“

19 май 2020 г.


Същественото в оповестената кореспонденция между Васил Божков и Vladi Goranov е, че става дума за въздействие върху независим регулаторен орган, какъвто е Държавната комисия по хазарта.

Това заявяват пред БНР от Антикорупционния фонд, които изпратиха сигнал до главния прокурор Иван Гешев по казуса с предполагаемата кореспонденцията между Божков и Горанов, разпространена преди дни от бизнесмена.

„В SMS-ите се твърди, че министърът на финансите дава указания на председателя на този държавен регулаторен орган и в последствие отчита тези указания на лице, което е с бизнесинтереси именно в областта, която този държавен орган регулира“, коментира адвокатът и бивш прокурор Андрей Янкулов, старши експерт във фондация „Антикорупционен фонд“.

Според него това е притеснително и трябва да се установи дали това е така, или не.

„Затова подаваме сигнал до централен орган, който да може да го преразпредели до адекватния конкретен прокурор или група прокурори, които водят съответно производство. Или ако счете, че това ще бъде нова проверка за ново събиране на достатъчно данни за образуване на друго досъдебно производство“, заяви още Янкулов.

Фондация „Антикорупционен фонд“ поиска от главния прокурор Иван Гешев да бъде направена проверка за договорката за „пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта“, съдържаща се в публикуваната вчера от обвиняемия Васил Божков паметна записка между него и бизнесмена Кирил Домусчиев.

С това искане от неправителствената организация допълват сигнала си от вчера, свързан с качената в петък в профила на бизнесмена във „Фейсбук“ кореспонденция между него и потребител с име „Vladi Goranov“.

В написаната на ръка паметна записка от 10 юли миналата година, под която стоят подписите на Васил Божков и Кирил Домучсиев, разследваният бизнесмен поема ангажимент да купува рекламно време и евентуално да компенсира Нова ТВ или футболен клуб „Лудогорец“ с други договори за реклама, ако междувременно те загубят такива.

Срещу това трябва да получи „пълен съпорт в Хазартната комисия с цел урегулиране бизнеса и спазване законите у нас“.

Заради сигналите до него, Гешев коментира по-рано днес:

„Когато стигне при мен, аз ще го разпределя и по съответния ред ще стигне някъде, някога до някой наблюдаващ прокурор“.

„Антикорупционният фонд развива теорията, че главният прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства – т.е е всевластен. Те казват, че властта на недосегаемия главен прокурор следва да намалее. Това е пропаганда и такава власт не съществува. От друга страна ме сигнализират и искат да предприема действия“, продължи главният прокурор.

„Каквото и да твърди Антикорупционният фонд, свързан с г-н Прокопиев, не е вярно“, отсече Гешев.

Твоят коментар