Анкета: 70 процента от републиканците не смятат изборите в САЩ за свободни и честни

Американското издание Politico и Morning Consult проведоха анкета, която показа рязък спад в доверието в избирателната система сред републиканците – 70% от тях са уверени, че последното гласуване в САЩ не е било свободно и честно. Същевременно доверието на демократите бележи увеличение, съобщава Агенция „Фокус“.

Когато беше съобщено, че кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън е спечелил президентските избори, доверието на републиканците в избирателната система рязко падна, а това на демократите значително се повиши. Това са резултатите от новото проучване на общественото мнение, проведено от Politiko и Morning Consult.

В събота, след четири дни преброяването в няколко от колебаещите се щати, множество медии обявиха Байдън за победител. След това съобщение 70% от републиканците признаха, че не виждат изборите през 2020 г. като свободни и честни. Преди изборите, 35% от поддръжниците на Великата стара партия (РП) поддържаха тази гледна точка.

Междувременно доверието на демократите в избирателната система нарасна, като мнозина излязоха на улицата в събота, за да отпразнуват победата на Байдън. Към днешна дата 90% от демократите смятат изборите за свободни и честни. До 3 ноември тази цифра беше 52%.

Сред републиканците, които смятат изборите за свободни и несправедливи, 78% смятат, че гласуването по пощата е довело до мащабна измама. 72% вярват, че бюлетините са били манипулирани. Подобни обвинения се появяват редовно в профила на президента Доналд Тръмп в социалната мрежа Туитър. По-голямата част от хората (84%), които считат изборите за несправедливи, заявиха, че ситуацията е в полза за Байдън.

Недоверието в избирателната система накара републиканците сериозно да поставят под въпрос резултатите от гласуването. Преди изборния ден само 18% от републиканците заявиха, че резултатите от предстоящите избори са ненадеждни. Сега, когато Байдън печели, 64% от твх мислят така. За разлика от тях, 86% от демократите са категорични в доверието си в резултатите от гласуването.

Републиканците са особено предпазливи по отношение на резултатите в колебаещите се щати, особено Пенсилвания, където гласовете се брояха в продължение на четири дни и обявиха решителна победа за Байдън в събота. 62% от републиканците заявиха, че резултатите от Пенсилвания са ненадеждни. Само 8% от демократите се придържат към същата гледна точка.

Недоверието е високо и в Уисконсин (55% от анкетираните), Невада (54%), Джорджия (54%) и Аризона (52%). Недоверието се засилва от централата на Тръмп, която е завела около дузина дела след изборите в щати като Пенсилвания, Невада, Мичиган и Джорджия. Изминаха два дни от обявяването на победата на Байдън и Тръмп продължава да пише, че „Невада се оказа помийна яма с фалшиви гласове“, а „Пенсилвания не ни позволи да видим как върви преброяването“.

Но въпреки липсата на доверие в резултата, републиканците не са единодушни дали изборният резултат ще се промени или не. 38% от републиканците вярват, че резултатите ще бъдат обърнати, докато 45% казват, че това е малко вероятно.

Politico и Morning Consult проведоха анкетата си в периода 6-9 ноември сред 1987 регистрирани избиратели. Някои хора бяха интервюирани преди обявяването на резултатите, но мнозинството отговори след официалното съобщение. Допустимата статистическа грешка е плюс или минус два процентни пункта.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар