Анелия Клисарова: Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила

Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила и конституционните принципи на демокрацията. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ проф. Анелия Клисарова, член на ПГ на „БСП за България“.

БСП е последователна и стои твърдо зад машинното гласуване, припомни народният представител.

„Изборният кодекс не трябва да се променя три месеца преди изборите. Машинното гласуване е по-лесно и по-бързо. Сами видяхте, че там, където сме гласували с машини на евровота, недействителните бюлетини са по-малко. 7-8% недействителни бюлетини – това са хиляди гласове. Нормално е недействителните бюлетини да са до 1-2 %. България е водеща в IT сектора, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване. Тогава какъв е този суперкомпютър, по който ще работим?“, коментира тя.

„Говори се, че машинното гласуване било скъпо. Не съм съгласна с това, защото тези машини нямаше нужда да бъдат под наем, а да бъдат купени. Наемът е 70% от стойността им. Тогава щяха да се използват за всички избори. Можем да имаме скъпи избори за президент или европарламент, а не можем да имаме скъпи избори за местния вот и парламента. При машинното гласуване резултатите се обработват много по-точно, ясно и бързо. Няма тези протоколи, които са поправяни три-четири пъти, за да се адаптират така, както ние желаем“, обясни народният представител.

Анелия Клисарова допълни, че електоратът на БСП иска честни и прозрачни избори, демократична и правова държава, като машинното гласуване е част от тези искания. Тя отбеляза, че ПГ на „БСП за България“ е бойкотирала последното заседание на парламента, защото с искането за премахване на машинното гласуване се нарушава демократичното начало на Изборния кодекс.

„Управляващите не искат да чуят реалните мотиви за машинното гласуване, а необходимостта от машинно гласуване се доказа“, заяви тя. Не е обсъждан вариант за напускане на Народното събрание, добави Анелия Клисарова.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар